Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Sammanhållen planering 1177
Region Uppsala deltar i det nationella projektet Sammanhållen planering 1177: Ett digitalt stöd för den dokumenterade överenskommelsen, som tidigare kallades patientkontrakt.
Den sammanhållna planeringen ska ge invånaren en överblick över sin vård, omsorg och tandvård och bidra till att stärka individens möjlighet till ökad självständighet, förbättrad livskvalitet och förmåga att vara medaktör i vården. Den ska också underlätta samverkan mellan patient, anhöriga och medarbetare i vård och omsorg. Målgruppen är primärt patienter med komplexa vård- och omsorgsbehov och med många vårdkontakter.
Målbild för 1177
Sammanhållen planering stödjer visionen om nära vård och realiserar delar av den politiskt beslutade målbilden för 1177. Övergripande principer för målbilden är att 1177 ska vara Sveriges samlingsplats för invånarens hälsa, vård, omsorg och tandvård. Det ska vara lättillgänglig, hälsofrämjande, utgå från individens unika behov och hålla en hög kvalitet och säkerhet.
Principerna i nära vård gäller, som personcentrering, jämlik vård och hälsa, rätt vård i rätt tid och ett fritt vårdval. Det ska vara digitalt när det går och fysiskt när det behövs.
Nationellt projekt
Det nationella projektet är långsiktigt och stäcker sig över flera år. En första fas pågår från januari 2024 till augusti 2025. Under den första fasen utvecklas en första version av en sammanhållen överblick med information som redan finns i 1177:s inloggade tjänster.
Inera driver inom ramen för projektet också arbeten med utveckling av öppna och inloggade 1177 för en sammanhållen användarupplevelse samt utredningar och arbete med målarkitektur, juridik och långsiktiga tekniska lösningar.
Regionerna deltar i arbetsgrupperna för informatik och samverkan. Arbetet i den första fasen ska utgöra underlag till en avsiktsförklaring för steg 2.
Informatik
Ett grundläggande informatikarbete pågår för de prioriterade informationsmängderna; fasta kontakter, dokumenterad överenskommelse och vårdplan.
Samverkan mellan Region Uppsala och länets kommuner
En gruppering har fokus på kommunernas behov och perspektiv så att den kommunala hälso- och sjukvården och omsorgen successivt kan inkluderas. Målet med Region Uppsalas deltagande i det nationella projektet är att vi tillsammans med länets kommuner ska bidra till det nationella it-stödet för sammanhållen planering.
Regionalt projekt
Ett projekt har etablerats i Uppsala län. Syftet med det regionala projektet är att:
- förankra inriktningar med aktörer i regionen och länets kommuner som arbetar med närliggande frågor.
- säkerställa att det nationella it-stödet hänger ihop med regionens och länets kommuners övriga initiativ.
Läs mer
- Målbild 1177 (pdf)
-
Ineras information om projektet (inera.se)
Läs mer och se två filmade presentationer utifrån användarscenarier med skisser som exempel på vad projektet vill skapa på kort och lång sikt. Det är en kort och en lite längre version av samma film.
Kontakt
Christina Hermans
Projektledare/objektspecialist invånartjänster
Louise Arodén
Enhetschef, Digitaliseringsavdelningen
Neha Rana
Handläggare hälso-sjukv, tandv, rehab, psykiatri