Partsgemensam analys vid ersättning för utskrivningsklara

Nu gäller en ny modell för ersättning för utskrivningsklara. Den innebär att kommunen, vårdcentralen och sjukhuset ska analysera orsakerna till fördröjd hemgång om patienterna i genomsnitt stannar mer än två dagar i slutenvården efter att de blivit utskrivningsklara.

Nytt avtal om ersättning för utskrivningsklara

Från och med den 1 januari 2025 gäller en ny ersättningsmodell för utskrivningsklara patienter i Uppsala län. Modellen baseras på ett genomsnitt per kommun av de dagar som en patient finns kvar i slutenvården efter att meddelande om utskrivningsklar har skickats.

Genomsnittet beräknas på samtliga patienter som skrivs ut under en kalendermånad. Om antalet kalenderdagar överstiger snittet 2,0 under en månad ska kommunen ersätta Region Uppsala för kostnaden.

Dygnskostnad enligt Socialstyrelsens föreskrifter

Det belopp som en kommun ska lämna i ersättning till regionen för vård av en utskrivningsklar patient är 11 500 kronor per vårddygn. Socialstyrelsen uppdaterar beloppet årligen.

Partsgemensam analys innan fakturering

Den nya modellen innebär också att parterna ska göra en gemensam analys innan fakturering för att förstå orsakerna till att patienter inte kan lämna sjukhuset i tid.

Parterna som ska delta i analysen är:

  • Den berörda kommunen.
  • Ansvarig vårdcentral (oavsett driftsform).
  • Aktuellt sjukhus.

Syfte med analysen

Den partsgemensamma analysen är viktig för att:

  • Skapa förutsättningar för en trygg och välfungerande utskrivningsprocess.
  • Säkerställa god vård och omsorg för personer som efter utskrivning från slutenvård behöver insatser från socialtjänst och hälso- och sjukvård.
  • Bidra till jämlika förutsättningar, stärka samverkan och minska administration till följd av bestridanden.

Roller och ansvar

Kommunen ska genomföra egenkontroller varje månad. Om en egenkontroll tyder på att kommunen kommer bli aktuell för en partsgemensam analys, ska alla parters berörda verksamheter förbereda sig.

Varje part ansvarar för att utse representanter som företräder sin huvudman/förvaltning i analysen. 

Representanterna ska ha kunskap om:

  • samverkan i Uppsala län
  • roller och ansvar i utskrivningsprocessen
  • in- och utflödet i den egna verksamheten.

GAP-UL ansvarar för att kalla parterna till analysen.

Information och riktlinjer

GAP-UL har ett årshjul med förbestämda datum då de skickar ut listor med månadens aktuella ärenden och mötestider till de funktionsbrevlådor som respektive huvudman eller förvaltning valt. 

ViS-riktlinjen "Samverkan vid utskrivning från slutenvård" uppdateras under året med en beskrivning av partsgemensam analys samt gemensamma rutiner för hur kommunerna ska genomföra sina egenkontroller och förbereda sig om de blir aktuella för analysen.