Nu uppmärksammar vi våld i nära relationer

2024-11-25

Under den här veckan pågår Vårdens vecka mot våld och Region Uppsala uppmärksammar våld i nära relationer och dess konsekvenser. Fokus ligger på att lyfta vårdens viktiga roll i arbetet med att upptäcka utsatta.

Våld i nära relationer är ett stort problem med både personliga och samhälleliga konsekvenser. Personer som utsatts för våld, i barndomen eller som vuxen, riskerar att drabbas av både fysisk och psykisk ohälsa senare i livet.  Regionstyrelsen antog under hösten 2020 en nollvision mot våld i nära relationer. Att höja kunskapen om våld hos medarbetare inom Region Uppsala är en del av arbetet med nollvisionen. I begreppet våld i nära relationer ingår bland annat våld i parrelationer, hedersrelaterat våld och barnmisshandel.

Vägledning för medarbetare i möte med kollegor och patienter

Regionen eftersträvar att vi alla ska kunna upptäcka våld, förstå hur det tar sig uttryck och få verktyg att hantera dessa frågor på ett tryggt sätt.

– Vi vill höja kompetensen om våld i nära relation och inte minst bredda bilden av vad våld är; det är så mycket mer än det fysiska våldet. Medarbetare som arbetar inom vården ska kunna upptäcka, dokumentera samt ge vård, stöd och vägledning till en patient som är utsatt för våld i nära relation, säger Cecilia Brenner som är samordnare för Region Uppsalas genomförande av nollvisionen mot våld i nära relationer.

För dig som vill lära dig mer finns utbildningar och utbildningsmaterial samlat på samverkanswebben. Det finns kurser och föreläsningar för chefer och medarbetare. Där finns också en introduktionskurs i Pingpong.

Ställ frågan

Flera av regionens verksamheter har redan som rutin att ställa frågan till patienter om de utsätts för våld i nära relation.

– Vi har många verksamheter inom Region Uppsala som jobbar med frågan om våld på olika sätt. Exempelvis ställs frågan om utsatthet rutinmässigt inom mödrahälsovården. Andra delar av vården som riktar sig specifikt till kvinnor ställer också frågan om våldsutsatthet till majoriteten av sina besökare, säger Cecilia.

Sedan några år finns frågan även med i medarbetarsamtalet, i hopp om att snabbare upptäcka våldsutsatta, så att Region Uppsala som arbetsgivare kan stötta utsatta medarbetare.

– Genom att våga fråga kan du som chef minska stigmatisering och underlätta för den utsatta att våga berätta och söka stöd, säger Cecilia, som också tillägger att innan frågan ställs är det viktigt att veta vilka rutiner som gäller så att den som är utsatt kan få rätt stöd och hjälp.

Vad händer under vårdens vecka mot våld?

Under veckan kommer du att se olika budskap om våld i nära relation på UL:s bussar, väntrums-TV samt i våra sociala medier. Dessutom kommer vi att erbjuda flera digitala föreläsningar på temat våld i nära relation och kopplingen till ohälsa. För den som vill arbeta mer med frågan kan jag tipsa om att titta på någon eller några av filmerna på APT och diskutera frågorna i personalgruppen.

Utbildning om våld i nära relationer

Tiden går fort och snart är det dags för medarbetarsamtal igen. I Region Uppsalas mall för medarbetarsamtal finns bland annat frågor om utsatthet för våld, frågor som kan vara svåra att ställa.

Nu finns en heldagsutbildning som ger dig kunskap om våld i nära relationer, hur du kan uppmärksamma tecken på att din medarbetare är utsatt samt hur du kan prata med din medarbetare och erbjuda stöd.

Sista anmälningsdag är 12 december. 

Läs om utbildningen i Pingpong. 

Föreläsningar - Vårdens vecka mot våld 2024

Under vecka 48 (25 – 29 november) kommer Region Uppsala och Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, att erbjuda ett antal föreläsningar som lyfter vårdens viktiga roll i arbetet mot våld i nära relation. Föreläsningarna är digitala och kommer att vara tillgängliga på intranätet två veckor efter att de publicerats.

Föreläsningarna läggs upp löpande på följande sida: Vårdens vecka mot våld | Region Uppsala

Program

Måndag 25/11

Psykologiska och fysiologiska konsekvenser av våld i nära relation. (30 min)
Föreläsare: Camilla Eriksson, leg. Psykoterapeut

Kopplingen mellan hjärtsjukdom och våldsutsatthet (30 minuter).
Föreläsare: Sofia Kalin, sjuksköterska, hjärtavdelning 50 F,
Akademiska sjukhuset.

Tisdag 26/11

Vikten av att ställa frågan om våld i anamnesen. (30 min)
Föreläsare: Sara Smedegård, allmänläkare, Kvinnofridsmottagningen, Akademiska sjukhuset

VIPROM – ett internationellt samarbete om vikten av att fråga om våld i nära relation. (30 min)
Föreläsare: Hadil Zainal Kamil, universitetsadjunkt, Nationellt centrum för kvinnofrid

Onsdag 27/11

Att förstå det hedersrelaterade våldet – olika perspektiv och dess konsekvenser. (40 min)
Föreläsare: Hadil Zainal Kamil, universitetsadjunkt, Nationellt centrum för kvinnofrid

Rätt att välja – nationell stödlinje för den som utsatts för kontroll, hot och våld i hederns namn.

- Mikaela Nissén, utredare, Nationellt centrum för kvinnofrid

Regionalt resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck

- Anna Häger, tf verksamhetschef, Kvinnofridsenheten, Akademiska sjukhuset

Torsdag 28/11

Barns utsatthet för våld i hemmet. (30 min)
Föreläsare: Elizabeth Gold, specialistläkare, Akademiska Barnsjukhuset, Barnspecialistmottagning och Barnskyddteamet, Akademiska sjukhuset

Fredag 29/11

Erfarenheter av att införa rutinfrågor om våld i nära relation i tandvården. Föreläsare: Kristin Markman, Tandhygienist, Samordnare munhälsa, Folktandvårdens ledningskontor

Kontakt

Cecilia Brenner