Dokumenterad överenskommelse

En dokumenterad överenskommelse är ett arbetssätt inom personcentrerad vård som bidrar till ökad delaktighet. Patienten och närstående är med och planerar, genomför och följer upp vård och behandling. Tillsammans med vården skapas en tydlig överenskommelse om vad som ska göras, av vem och när. Målet är att skapa struktur, trygghet och ett bättre samarbete.

Den dokumenterade överenskommelsen består av olika delar som tillsammans ska bidra till samförstånd och delat ansvar mellan patienten och vården. Det har tillkommit för att uppnå delaktighet, samordning, tillgänglighet och samverkan.

Vad är en dokumenterad överenskommelse? 

En dokumenterad överenskommelse är inte ett juridiskt kontrakt, utan ett gemensamt framtaget dokument som beskriver: 

  • Sammanhållen planering – En planering där det framgår vad som är viktigt i livet för patienten samt förmågor, resurser, behov och erfarenheter. Där det tydligt framkommer både vad patienten ska göra och vad vården ska göra, samordnad planering. Målet är en vård och omsorg med individen som aktiv medskapare.
  • Överenskommen tid – När och hur insatserna ska ske.
  • Fast kontakt med vården – Vem patienten kan vända sig till vid frågor eller behov av stöd.  

Arbetssättet syftar till att ta tillvara på patientens egna resurser, behov och mål – och utgår från frågan: "Vad är viktigt för dig?" 

Överenskommelsen är särskilt viktig för patienter med omfattande eller komplexa vårdbehov, där flera aktörer och vårdkontakter behöver samverka.

En del av omställningen till Effektiv och nära vård 2030 

Dokumenterad överenskommelse är en konkret del i Region Uppsalas omställningsarbete mot Effektiv och nära vård 2030. Det är ett av flera arbetssätt inom ramen för kvalitetsdriven verksamhetsutveckling med syftet att skapa en mer jämlik, sammanhållen och personcentrerad vård. 

Genom att använda dokumenterad överenskommelse: 

  • Säkerställer vi att patienter får rätt insatser i rätt tid.
  • Minskar vi behovet av att patienten själv ska samordna sin vård.
  • Stärker vi individens förmåga att vara aktiv och delaktig i sin egen vård.
  • Går vi från att se patienten som mottagare till att göra hen till medskapare. 

Så arbetar vi i Region Uppsala och länets kommuner 

Region Uppsala och länets kommuner samarbetar för att sprida dokumenterad överenskommelse som arbetssätt. Vi kartlägger vad som redan görs i verksamheterna och bygger vidare på det som fungerar. 

Målet är att dokumenterad överenskommelse ska bli en naturlig del av vardagen och bidra till en trygg, säker och sammanhållen vård, oavsett var patienten befinner sig i vårdsystemet. 

Kontakt

Ida Thollin Hall

Utvecklingsstrateg

Christina Hermans

Projektledare/objektspecialist invånartjänster