Sök bidrag till att arrangera offentlig scenkonst

Från och med 15 november 2024 gäller nya riktlinjer som innebär att arrangörsstöd för offentlig scenkonst kommer att handläggas fyra gånger per år. Som arrangör kan man fortsättningsvis söka stödet löpande under året, men beslut kommer att meddelas efter respektive ansökningsperiod.

Aktuella ansökningsperioder under 2025

  • 15 november 2024 – 5 januari.
  • 6 januari – 5 april.
  • 6 april – 15 september.
  • 16 september – 15 november.

Observera att det inte går att ansöka om stöd för arrangemang som redan har ägt rum.

Vilka kan ansöka?

Ideella föreningar och kommunala verksamheter kan ansöka om regionalt arrangörsstöd för offentliga scenkonstföreställningar för vuxna och unga vuxna.

För vad kan man ansöka?

Stödet gäller professionella scenkonstföreställningar inom alla genrer av dans, teater, musikteater och cirkus, men gäller inte konserter och musikprogram.

Regionalt arrangörsstöd kan ansökas för gagekostnader, men inte för resor, boende eller traktamente. Bidrag utgår med högst 50 procent av det totala gaget, dock med en maxnivå på omkring 15 000 kronor per föreställning. Föreställningar arrangerade på större spelscener kan även ges stöd för högst 30 procent av hyreskostnaden.

Ansökan

Som arrangör kan man söka stödet löpande under året, men beslut kommer att meddelas efter respektive ansökningsperiod. För att arrangörer ska kunna ansöka om stöd till föreställningar som anordnas i början av det aktuella kalenderåret, öppnas ansökningsformuläret i slutet av året innan. Det går inte att ansöka om stöd för arrangemang som redan har ägt rum.

Ansökan om arrangörsstöd görs i e-tjänsten Apply, liksom redovisningen av arrangemanget som du sökt bidrag för.

Beslut, redovisning och utbetalning

Efter respektive ansökningsperiod meddelas antingen beslut om ansökan beviljats och ett preliminärt besked om stöd ges, eller beslut om avslag. För ansökningar som beviljats, ska en redovisning sändas in via e-tjänsten Apply senast en månad efter att föreställningen ägt rum. När redovisningen inkommit till Region Uppsala, fattas beslut om slutgiltigt belopp och utbetalning av beloppet sker.

Beslutet om arrangörsstöd kan skilja sig från det preliminära beskedet, om uppgifterna i redovisningen skiljer sig från uppgifterna i ansökan. Överstiger biljettintäkterna avsevärt gage- och hyreskostnaderna utgår inte arrangörsstödet.

Observera att endast biljettintäkt som tillfaller arrangören själv ska anges i redovisningen, ej hela intäktsbeloppet som eventuellt delas mellan arrangemangets samarbetsparter och lokalhållare.

De arrangörer som fått stöd ska...

De arrangörer som fått stöd ska i samtligt kommunikationsmaterial, kopplat till arrangemanget, se till att det tydligt framgår att det stöds av Region Uppsala. Det kan göras genom att Region Uppsalas logotyp används, eller att det beskrivs i text.

 

Ansök om arrangörsstöd för offentlig scenkonst via apply.se/regionuppsala

Ansök i Apply här!

 

Läs mer om de nya riktlinjerna arrangörsstöd för offentlig scenkonst för vuxna och övriga riktlinjer för Region Uppsalas kulturstöd.

Riktlinjer för Region Uppsala kulturstöd (pdf)

Kontakt

Anni Gustafsson

Verksamhetsutvecklare teater