Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Språkutveckling och skapande för barn och unga
Barn och unga är enligt bibliotekslagen en prioriterad målgrupp. Genom olika satsningar, metoder och aktiviteter arbetar Biblioteksutveckling Region Uppsala, tillsammans med folkbiblioteken, för att främja bra och likvärdig verksamhet för barn och unga i Uppsala län.
-
Språknätet
I Språknätet samverkar barnhälsovård, bibliotek, Öppen förskola/familjecentral och logopedi för att främja de yngsta barnens språkutveckling. Biblioteksutveckling samordnar arbetet. Genom Språknätet får bland annat alla nyfödda barn i Uppsala län en gåvobok.
-
"Unga skrivare" – skrivarläger (Region Uppsala folkhögskolas webb)
Skrivarläger för unga mellan 16-21 år som bor i Uppsala län. Lägret anordnas varje sommar och under höstlovet på Region Uppsalas folkhögskola.
-
Dansa en bok – metodhandledning och specialkomponerad musik
Dansa en bok är en metod där dans, musik och högläsning kombineras för att främja läs- och språkinlärning och eget skapande. Metoden är framtagen av Region Uppsala med stöd av Kulturrådet.
Låna material
Workshops med LEGO®
LEGO® Serious Play® är en arbetsmetod som kan användas i kreativa workshops med barn och unga för att bygga metaforer och skapa egna berättelser – eller nya gemensamma.
Är du intresserad av att veta mer eller låna en byggsats av LEGO?
Mejla oss för mer information och bokning.
Utlån av teknikväskor, Blue-bots och Makey Makey
Vi lånar ut två teknikväskor till folkbibliotek som vill utforska robotar, programmering och kodning, kollegialt eller i sin programverksamhet. Blue-bots och Makey Makey lånas ut separat.
Mejla oss för mer information och bokning.
Låna ett Berättarskåp
Berättarskåpet är ett skåp med luckor, snurror, bilder och föremål som kan användas för att skapa historier och främja berättande tillsammans med barn. Skåpen har producerats av Upplandsmuseet och Biblioteksutveckling.
Minibio – filmvisning för de allra yngsta
Minibio är en satsning som drivs av Filmcentrum. Minibio ska stimulera språkutveckling och erbjuder kvalitetsfilm för barn i åldrarna 2-6 år. Folkbibliotek i Uppsala län lånar kostnadsfritt eller streamar flertalet av Minibiofilmer genom Biblioteksutveckling.
Några av Minibiofilmerna finns på arabiska och minoritetsspråken meänkieli, nordsamiska och romani arli.
Filmer och handledningar som ingår i Minibio (fokusfilm.se). Här finns också kontaktuppgifter.
Hitta snabbt
Kontakta oss om biblioteks- och språkutveckling för barn och unga
Har du tankar, idéer eller frågor? Mejla, ring eller boka ett möte med oss för att berätta mer om vad du vill ha hjälp med.
Eva Norrbelius Coleman
Verksamhetsutvecklare bibliotek