Residens för kompositörer och ljudkonstnärer på Hållnäs konstkoloni

Region Uppsala samarbetar med Hållnäs konstkoloni om ett residens för svenska ljudkonstnärer som äger rum 10 maj – 10 juni 2024.

I residenset ingår fyra veckors arbetsvistelse på Hållnäs konstkoloni och medverkan i Tobo Kulturfest med något tidigare eller pågående projekt. Residenset är tänkt som ett tillfälle till fördjupning av den egna konstnärliga verksamheten samt ges möjlighet till nätverkande med en litauisk ljudkonstnär som kommer vara där samma tid som en del av ett residensutbyte med Druskininkai Artist Residency, inom ett EU-projekt.

Utvald konstnär 2024

Det blir konstnären Helena Juréen (f.1981) som kommer få ägna fyra veckor åt sitt skapande på Hållnäs Konstkoloni i Norduppland mellan den 10 maj och 10 juni. Juréen ser fram emot att komma ut till tystnaden och lugnet i naturen på Hållnäs för att fokusera på ett nytt performanceverk utifrån ett pågående arbete med grafiska partiturverk. De grafiska partiturverken utgår från situationer i vardagen och kan till exempel vara instruktioner om att skapa ljud med hjälp av en symaskin eller ett cykelhjul. Till Tobo kulturfest har hon tankar om att skapa ett verk där publiken deltar och kan bidra med sina berättelser och röster. 

Juryns motivering: 

Juryn tar fasta på Juréens utforskande arbetssätt och intresse för det mystiska och dolda.   

Nya platser och möten är viktiga för Helena Juréens konstnärskap och på Hållnäs hoppas hon kunna fokusera på sitt performanceprojekt men även få tid till inspelningar och att samla nya ljudintryck från omgivningarna. Juréen arbetar med olika former av instrument i sina verk. Det kan vara alltifrån elektrisk skrivmaskin, banjo, orgel, elgitarr eller elektronik till att använda den egna eller andras röster, texter och inspelningar. Med det finstämt insamlande materialet bygger hon nya förtrollande kompositioner där ljuden får andra bottnar. Juryn ser med stort intresse fram emot att möta Juréen i hennes konstnärliga praktik på Hållnäs Konstkoloni och ta del av hennes verk på Tobo Kulturfest. 

Juréen har en kandidat i fri konst från HDK Valand och har även läst kurser i berättande och platsspecifik gestaltning. Hon har framträtt med konstnärliga performances solo och i samarbete samt ställt ut på bland annat Galleri Rostrum och Halmstad Konsthall. Hon är i huvudsak verksam i Malmö men även nationellt och internationellt  

Årets jury

Eira Ekenstaf, verksamhetsutvecklare inom konst på Region Uppsala
Åsa Norling, residensägare av Hållnäs konstkoloni
Jenny Sunesson, konstnär och arrangör av Tobo Kulturfest

Om Hållnäs konstkoloni

Hållnäs konstkoloni är en liten, familjeägd residensverksamhet i skogen nära havet i Norduppland med fokus på arbetsvistelser för yrkesverksamma konstnärer. Sedan 2018 har Hållnäs konstkoloni tagit emot konstnärer och volontärer som byggt upp Hållnäs konstkoloni till en kreativ oas, lantligt belägen vid den vackra Hållnäskusten.

Tobo Kulturfest

Tobo Kulturfest är en konstnärsdriven festival som äger rum den 8 juni och samlar kulturintresserade för ett program av alltifrån performance, ord, ljud, skulptur, bild och video i det anrika kulturhuset i Tobo, ungefär en timme med bil från Hållnäs. 2024 anordnas festivalen för andra gången och bjuder på ett internationellt startfält.

Foto Helena Juréen: Tobias Annerfeldt

Relaterad information på andra webbplatser

Kontakt

Frågor om ansökan, ersättning och resa: eira.ekenstaf@regionuppsala.se.

Frågor om boende och vistelse: info@hallnaskonstkoloni.com.