Länk – nya pjäser för unga ensembler

Region Uppsala har riktade insatser som möjliggör för unga att både ta del av nyskriven dramatik av några av landets främsta dramatiker och att göra egna teateruppsättningar utifrån dessa. Därför samordnar vi tillsammans med Riksteatern projektet Länk som innebär att nyskriven dramatik framförs av unga amatörensembler (15–20 år). Alla ensembler som deltar i Länk ska få uppföra sina produktioner på en professionell teaterscen. Detta görs för att skapa möten mellan amatörgrupper och den professionella teatervärlden.

Regional Länk-festival 

Region Uppsala anordnar tillsammans med Riksteatern Uppsala län varannat år en regional Länk-festival där ungdomsensembler visar sina föreställningar för varandra. Under festivalen får ungdomarna även ta del av olika workshops och träffa professionella regissörer som ger feedback på föreställningarna.

Under våren 2024 anordnades 14 regionala festivaler runt om i landet och 8 uppsättningar valdes ut att framföras på Länks Riksfestival som organiseras på Riksteatern i Hallunda. 

Två av pjäserna som har valts ut till Länk-2024, är skrivna av bosatta och verksamma dramatiker i Uppsala län. Även två av de åtta utvalda ungdomsensemlerna kom vårt län.

Läs mer om vilka de utvalda ungdomsensemblerna som är från Uppsala län.

Kontakt

Anni Gustafsson

Verksamhetsutvecklare teater