Teaterresidens

Region Uppsala ger årligen ut ett residens inom teaterområdet. Residensets syfte är att erbjuda ett tillfälle till fördjupning och utveckling av den egna konstnärliga verksamheten samt möjlighet att arbeta processinriktat tillsammans med eventuellt inbjudna medsökande.

Professionellt verksamma inom teaterområdet, både i Uppsala län och i hela landet, är välkomna att söka och det går även bra att bjuda in medsökande från andra konstområden.

Mottagarna erhåller stipendium om 15 000 kronor, kostnadsfritt boende, mat samt tillgång till stor studio under residensperioden. Residenset anordnas på Region Uppsalas folkhögskola Wik och gäller max 4 personer, men det går även bra att ansöka för endast en person.

Residenset innebär inget krav på att producera ett färdigt verk under vistelsetiden. För att möjliggöra konstnärliga utbyten ska dock residensmottagarna genomföra någon form av aktivitet för kursdeltagare på RUFHS Wik under residensperioden, exempelvis en work-in-progress-visning, öppen repetition, hålla en workshop eller ett föredrag.

Residens hösten 2024

Under 2024 kommer residensperioden att äga rum mellan den 4:e och 12:e november 2024.

Residensmottagarna bor i enkelrum på Region Uppsala folkhögskola Wik och måltiderna serveras i skolans matservering.

Isabel Cruz Liljegren är mottagare av teaterresidens 2024

Isabel Cruz Liljegren är dramatiker och regissör. Efter en gedigen utbildning på tio år har Isabel skapat över 20 scenkonstverk på teatrar runt om i Sverige, exempelvis på Kulturhuset Stadsteatern, Kungliga Operan, Göteborgs stadsteater och Riksteatern. Som dramatiker är hon ofta delaktig i framtagandet av regikonceptet, i tät dialog med regissören. En stor del av hennes praktik har varit riktad mot unga. Isabels verk spänner över olika genrer och teman men rör sig ofta i brytpunkten mellan verklighet och fiktion, så även i projektet under höstens residensperiod. Då kommer hon att arbeta med projektet Sacred Wounds - en mockumentär (dvs. en låtsasdokumentär) som skrivs specifikt för att framföras som ett hörlursverk. Tillsammans med ljuddesigners och skådespelare används residensvistelsen till att utveckla och undersöka projektets ljud- och regikoncept.

Kontakta oss om residens

Har du frågor? Mejla eller ring oss för att berätta mer om vad du vill ha hjälp med.

Anni Gustafsson

Verksamhetsutvecklare teater