Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
En nyskapande region
Rapporter och analyser inom det strategiska utvecklingsområdet En nyskapande region. Exempel på områden du kan läsa om är länets näringsliv och kompetensförsörjning.
En nyskapande region - länkar
-
Näringslivet i Uppsala län 2007–2016
Näringslivet i Uppsala län 2007–2016 är en statistisk beskrivning av näringslivets utveckling i länet. Näringslivet i Uppsala län har haft en stark utveckling under perioden 2007–2016 sett till ökad sysselsättning, omsättning och samlat förädlingsvärde. Sysselsättningsviktiga branscher i länet är bland annat tillverkning, Life science och företagstjänster. Den tillväxt som skett har bidragit till en ökad mångfald – såväl antalet kvinnliga företagsledare och utrikes födda företagsledare har ökat i andel sedan 2007. Det finns skillnader i utveckling inom länet och länets konkurrenskraft är nära kopplat till framförallt två sektorer: tillverkning och Life science.
-
Funktionella arbetsmarknader
Regionalekonomisk analys har traditionellt följt de administrativa gränserna. På nationell nivå har länen ofta varit utgångspunkt för analyserna och på regional nivå kommunerna. Problemet är att individernas vardagsregioner inte sammanfaller med de administrativa gränserna. Rapporten Funktionella arbetsmarknader analyserar länets lokala arbetsmarknadsregioner. Syftet är att illustrera invånarnas vardag och arbetsgivarnas rekryteringsområde. En viktig slutsats är att Uppsala län inte är enhetligt. Länet består av flera olika pendlingsområden/stråk och täcker in många områden och flera län.
-
Rätt kompetens på rätt plats?
Matchningen mellan arbetssökande och lediga jobb har försämrats i Sverige de senaste åren. Det råder stor kompetensbrist inom många områden samtidigt som det finns ett överskott av individer som inte matchar den kompetens som efterfrågas. Rapporten Rätt kompetens på rätt plats studerar hur matchningen mellan gymnasial yrkesutbildning och yrke ser ut i Uppsala län. I rapporten redogörs för om individer med en viss utbildningsbakgrund arbetar inom yrken som helt, delvis eller inte alls matchar utbildningen. Sammantaget är skillnaden stor i matchad förvärvsgrad mellan olika gymnasiala yrkesprogram. Rapporten indikerar därmed inom vilka utbildningsområden det tycks råda en hög respektive mättad efterfrågan i länet.
-
Kompetenskartläggning – Tillgång och efterfrågan på lärare och pedagoger i Uppsala län
Utbildning är en av de viktigaste samhällsfunktionerna. Det pedagogiska utbildningsområdet har därför stor betydelse i arbetet med att skapa bästa möjliga förutsättningar för samhällets kompetensförsörjning. Rapporten Kompetenskartläggning – Tillgång och efterfrågan på lärare och pedagoger i Uppsala län kartlägger kompetensförsörjningen vad gäller pedagogiska yrken i länet. Sammantaget beräknas antalet personer med pedagogisk examen inte räcka till för att täcka den framtida efterfrågan. Resultaten visar att det är störst rekryteringsbehov de närmaste åren, samt inom förskola och grundskolans årskurs 6–9. Det framtida rekryteringsbehovet beror framförallt på rekrytering i samband med stora pensionsavgångar samt en stigande efterfrågan på lärare till följd av fler elever. Behörighet och lärartäthet varierar beroende på skolform, huvudman och kommun.