Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Övergripande analyser
Övergripande rapporter och analyser om länet, till exempel kring befolkning och demografi. Här finns även länets övergripande nulägesanalys och omvärldsanalys.
Övergripande analyser
-
Lägesrapport och RUS-uppföljning
Lägesrapporten presenterar regional statistik från ett flertal olika källor på ett interaktivt sätt, för att enkelt kunna följa utvecklingen i länet bland annat med hjälp av RUS-indikatorerna.
- Befolkningsprognos för Uppsala län 2022-2050 (pdf)
-
Interaktiv rapport (power_bi)
Prognosen som har tagits fram i samarbete med SCB visar på en fortsatt stark ökning av invånarantalet i länet. Befolkningen i hela länet förväntas växa från 395 026 invånare 2021 till 538 613 invånare 2050. Detta innebär en ökning med 36%. Som jämförelse så förväntas befolkningen i riket i stort växa med knappt 13% under samma tidsperiod. Rapporten innehåller en länsprognos och åtta separata kommunprognoser.
-
Nulägesanalys Uppsala län (pdf)
Uppsala län är en växande region. Länet präglas av närhet och består av åtta kommuner med stor landsbygd, attraktiva tätorter och Uppsala stad som geografiskt nav. Förutsättningarna för utveckling och för att leva ett gott liv är generellt goda här, men det finns skillnader mellan kommuner, bostadsområden och befolkningsgrupper.
-
Omvärldsanalys Uppsala län 2024 (pdf)
I Region Uppsalas omvärldsanalys redovisas ett urval av övergripande omvärlds- och förändringskrafter som på olika sätt påverkar Uppsala län och oss som bor och verkar här. Syftet är att peka ut och exemplifiera omvärldskrafter som är globala och mer långsiktiga till sin karaktär, såsom miljö och klimat, globalisering, demografi, teknologi, värderingar, konkurrens och ekonomi. I slutet på varje huvudavsnitt ges exempel på övergripande frågor som man kan ställa, för att sätta igång en tankeprocess och dialog kring vad respektive omvärldskraft kan innebära och hur man kan förhålla sig till den.
Stefanie Bastani
Handläggare, samhällsutveckling o säkerhetsfrågor