Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
ISA 2.0 – Insatser i samverkan för unga i Region Uppsala
Publicerad 17 april 2025
Om projektet ISA 2.0
ISA 2.0 – Insatser i samverkan för unga i Region Uppsala 2.0, är ett regionalt samverkansprojekt. Syftet är att stötta unga mellan 13 och 29 år i deras väg tillbaka till studier eller arbete. Projektet riktar sig till unga kvinnor, unga män och unga med annan könstillhörighet som behöver stöd för att fortsätta sina studier eller återgå till studier eller arbete.
Bakgrunden till projektet är den ökande andelen unga som varken arbetar eller studerar (uvas) i Region Uppsala. Trenden är negativ – fler unga står utan sysselsättning, och en växande andel riskerar även att dras in i kriminalitet eller normbrytande beteende. För att vända utvecklingen krävs samordnade insatser på flera nivåer: individ-, organisations- och strukturell nivå.
Region Uppsala är projektägare och samverkar med sex av länets åtta kommuner – Enköping, Heby, Knivsta, Tierp, Uppsala och Östhammar – samt Samordningsförbundet i Uppsala län. Tillsammans arbetar vi för att:
- Främja skolnärvaro och motverka skolfrånvaro.
- Stärka ungas möjligheter att komma i arbete eller återgå till studier.
- Motverka risk för unga att dras in i kriminalitet.
- Målgruppens behov möts och med insatser där målgruppen är i centrum.
- Samverkan finns mellan för målgruppen relevanta aktörer.
- Samverkande insatser ska finnas för att motverka organisatoriska mellanrum.
- Integrering av de horisontella principerna ska genomsyra arbetet.
Vi erbjuder individanpassade insatser så som gruppinsatser, coachning och ett stöd i kontakt med olika aktörer. Detta för att skapa förutsättningar för att unga ska hitta sin väg mot arbete, utbildning och sysselsättning. Mycket fokus lägger vi även på förebyggande insatser i skolan.
Målgrupp
Vårt projekt riktar sig till unga och unga vuxna mellan 13 och 29 år som varken arbetar eller studerar. Det kan handla om ungdomar med olika bakgrunder och erfarenheter. Gemensamt är att de ofta står långt ifrån arbetsmarknaden och utbildning eller skolgång, och behöver stöd för att hitta vägen vidare.
Bland deltagarna finns unga som:
- Har hög skolfrånvaro.
- Saknar sysselsättning.
- Behöver stöd att komma ut på arbetsmarknaden.
- Har avbrutit eller aldrig slutfört sina studier.
- Lever med psykisk ohälsa.
- Saknar stöd från familj eller andra trygga vuxna.
- Har erfarenhet av missbruk, kriminalitet eller andra normbrytande beteenden.
- Är eller har varit placerade enligt SoL eller LVU.
Fakta om projektet
Projektperiod: 1 oktober 2024 – 30 september 2027.
Projektet har totalt en budget på 58 744 602 kronor varav 31 529 680 kronor finansieras av ESF. Planerat antal deltagare är 1300.
Projektets ämnesområden
- Kompetensförsörjning
Kontakt
Skicka ett mejl till oss om du vill komma i kontakt med någon i de andra delområden som ingår i projektet.