Plats för dans

Publicerad 26 juni 2025

Plats för dans är ett pilotprojekt som vill ge danskonsten en tydligare roll och plats i Uppsala län. Region Uppsala, Uppsala kommun och fria dansgruppen Mema Dans har tillsammans via projektet lanserat en fysisk mötesplats för professionell dansverksamhet.

Vad är Plats för dans?

Plats för dans är ett projekt som ska stärka strukturen för den professionella dansen i länet. I dag saknas ändamålsenliga lokaler, tydliga sammanhang och långsiktiga strukturer för dansare som vill verka i Uppsala län. Genom Plats för dans skapas en fysisk plats där dansare och koreografer kan repetera, producera och möta sin publik.

Projektet görs i samverkan mellan Region Uppsala, Uppsala kommun och den lokalt verksamma dansgruppen Mema Dans som driver projektet. Det gör de genom att hålla till i och samutnyttja Kulturskolans lokaler i Boländerna i Uppsala under perioden 1 maj till 31 december 2025.

Målet för satsningen är att skapa en permanent mötesplats för professionella dansare och koreografer, med danssalar, black box – ett slags föränderligt scenrum – och plats för gästspel och egna produktioner. Under pilotprojektet kommer Mema Dans att utveckla platsen genom olika dansinsatser och möten med publik.

Varför görs satsningen?

För att stärka det professionella dansfältet i länet – men också för att skapa bättre återväxt, ge bättre arbetsvillkor, kontinuitet och tillgänglighet för publiken.

Förhoppningen med satsningen?

Projektet är en del av Region Uppsalas kulturutvecklingsuppdrag. Plats för dans har växt fram ur dialoger med dansaktörer i länet. Det hölls även en konferens hösten 2023 – som samlade politiker, tjänstepersoner och andra beslutsfattare, liksom professionella dansare – där man belös behoven och utmaningarna för den professionella dansen. Då blev det också tydligt att det behövs en gemensam plats för dansen i länet.

Förhoppningen med satsningen är att:

  • etablera en långsiktig plattform för professionell dans i Uppsala län
  • ge bättre arbetsvillkor  för yrkesverksamma dansare och koreografer
  • skapa möjligheter för återvändande unga dansare att verka professionellt i sin hemregion
  • öka synligheten och tillgängligheten för danskonsten i hela länet
  • skapa nya samarbetsformer och uppdrag för dansare.

Vad händer härnäst?

Under 2025 testas mötesplatsen i projektet, projektformen, samverkansmodellen och olika sätt att arbeta konstnärligt, pedagogiskt och publikt.

Projektets ämnesområden

  • Kultur och bildning

Kontakt

Eva Forsberg Pejler

Verksamhetsutvecklare dans