Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Uppsala spårvagnsdepå
Publicerad 25 april 2025
En modern spårvagnsdepå och verkstadsbyggnad kommer säkra Uppsalas framtida spårvägstrafik.

Depån blir strategiskt belägen och omfattar alla de service- och underhållsfunktioner som krävs för att spårvagnarna ska rulla och länka samman stadens olika delar.
Depåbyggnaderna blir modernt och hållbart utformade, med röda träfasader som smälter in i de lantliga omgivningarna.
Alla service och underhållsfunktioner under ett tak
Det blir både en uppställningshall för fordonen när de inte är i bruk, till höger, liksom en större byggnad, till vänster, som omfattar alla de service- och underhållsfunktioner som krävs för att hålla de 60 ton tunga spårvagnarna i gång.
Här passerar spårvagnarna:
- En servicehall där man städar och tvättar fordonen – det fungerar ungefär som en biltvätt.
- En verkstadsdel – med det sågtandade taket – för reparation och underhåll.
- Sen finns även en hjulvarv, där hjulen slipas runda.
- En våning upp ryms en trafikledningscentral som övervakar och styr spårvagnstrafiken i realtid. Där finns även kontors- och utbildningslokaler, samt omklädningsrum.
I dagsläget är depån planerad att rymma 27 spårvagnar med en maxlängd på 42 meter, men redan nu är verkstad, tvättanläggning och servicehall dimensionerade för fler fordon. Det finns expansionsmöjligheter för uppställning av ytterligare vagnar inom depåområdet.
Hållbar och klimatsmart depå
Hållbarhet och robusthet är styrande för depåns gestaltning och utformning. Klimatsmarta material som bland annat skrotbaserat stål minskar byggnadernas klimatavtryck, och solpaneler installeras för att minska elförbrukningen. Dessutom får tvättanläggningen ett eget reningsverk så att vattnet återanvänds.
Depån kommer ligga strategiskt belägen i Nåntuna, 6 kilometer från Uppsala central och 2,5 kilometer från den framtida järnvägsstationen i Bergsbrunna. Läget möjliggör för både effektiva transporter och snabba insatser vid behov av underhåll och reparation.
Läget får en allt större betydelse då stationen i Bergsbrunna är på plats och det blir ett centralt bytesnav för pendlare och resenärer till och från Stockholm.
Projektets ämnesområden
- Samhällsplanering
Kontakt
Fredrik Landstorp, projektledare Spårvägsprojektet, Region Uppsala
E-post: sparvag@regionuppsala.se