Vi har minskat vår klimatpåverkan med 12 procent på ett år

2025-03-24

På bara ett år har regionen minskat sin klimatpåverkan med 12 procent. Det framgår av miljöredovisningen för år 2024. De största utsläppsminskningarna under året står fjärrkyla, kollektivtrafik och fjärrvärme för.

Miljöredovisningen 2024 följer upp miljömålen i program för miljö och hållbarhet 2023–2026. Miljöarbetet utgår från de tre övergripande miljömålen minskad klimatpåverkan; hälsosam och giftfri miljö samt hållbar och effektiv resursanvändning. För nå Parisavtalets mål att hålla temperaturökningen väl under två grader krävs att världens samhällen i mycket snabb takt ställer om till nollutsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Den mänskliga klimatpåverkan är redan en realitet som påverkar våra förutsättningar lokalt. På grund av detta är ett av Region Uppsalas övergripande miljömål att minska organisationens klimatpåverkan med minst 10 procent årligen.

-  Att minska vår klimatpåverkan med 12 procent på ett år är ett tydligt bevis på att vårt miljöarbete ger resultat. Genom att välja fossilfria drivmedel, effektivisera energianvändningen och minska utsläppen från resor tar vi som organisation viktiga steg mot en mer hållbar verksamhet. Säger Elsa Härdelin, tillförordnad miljöchef Region Uppsala.

Utsläppen av de klimatpåverkande gaser som Region Uppsala kan mäta minskade med 12 procent år 2024 jämfört med år 2023. Den största utsläppsminskningen står fjärrkyla, fjärrvärme, kollektivtrafik och tjänsteresor för. De stora utsläppsminskningarna från fjärrkyla och fjärrvärme beror på att Region Uppsala sedan den 1 april 2023 köper klimatallokerad fjärrvärme och fjärrkyla. Det innebär en biobränsleallokering för vår energianvändning och klimatkompensering för resterande utsläpp.

Kollektivtrafiken har under 2024 använt 100 procent fossilfria drivmedel, vilket förklarar dess utsläppsminskning. Den främsta anledningen till att utsläpp från tjänsteresor minskat är att andelen flygresor minskat, medan tågresor ökat.

Av 42 miljömål går 26 åt rätt håll och kommer sannolikt uppnås under programperioden, bland annat ökar andelen invånare som reser med kollektivtrafiken till sina vårdbesök. 10 mål går åt rätt håll, men inte tillräckligt fort för att uppnås i tid och 6 mål går åt fel håll. De mål som enligt prognosen går åt rätt håll, men inte tillräckligt fort, eller som går åt fel håll, kommer att behandlas med förslag på korrigerande åtgärder. 

Kontakt

Elsa Härdelin

T.f. miljöchef

Hitta på sidan