KBT via nätet – forskningsstudier

KBT via nätet samarbetar med forskare på flera svenska universitet för att testa och utvärdera olika nya internetbehandlingsprogram. Läs om de projekt som pågår, ska starta och som deltagare kan anmäla sitt intresse till.

KBT står för kognitiv beteendeterapi och är en vanlig form av psykologisk behandling. I KBT lär du dig om hur tankar och beteenden fungerar och hur du kan förändra dem, för att må bättre.

Läs mer om KBT på 1177.se

KBT via nätet

KBT via nätet är en del av Nära vård och hälsa, Region Uppsala, som erbjuder textbaserad psykologisk behandling för olika typer av psykisk ohälsa, med stöd av psykologer.

Läs mer om KBT via nätet på 1177.se

Forskningsstudier på KBT via nätet

KBT via nätet samarbetar med forskare på flera svenska universitet, för att testa och utvärdera olika nya internetbehandlingsprogram. Nedan hittar du mer information om de projekt som pågår, eller kommer starta inom kort, och som potentiella deltagare kan anmäla intresse till.

Långvarig smärta

När du har haft ont i tre månader eller mer kallas det för långvarig smärta. Det drabbar ungefär 1 av 5 personer och är en av de vanligaste anledningarna till att människor söker hjälp inom vården. Långvarig smärta är ofta påfrestande och kan göra vardagen svår att hantera. Psykologisk behandling för smärta kan hjälpa dig att leva ett så aktivt och meningsfullt liv som möjligt.

Syftet med studien är att utveckla och utvärdera en internetförmedlad behandling som bygger på kognitiv beteendeterapi, genom att undersöka deltagarnas upplevelse av behandlingen och om den ökar livskvalitet, funktionsförmåga och välbefinnande.

Läs mer och anmäl dig

Läs mer om forskningsprojektet och anmäl ditt intresse att delta i studien (redcap.ki.se)

Ansvarig forskare

Rikard Wicksell, professor
Tel: 08-524 823 08
E-post: rikard.wicksell@ki.se 

Komplicerad sorg

Komplicerad sorg (på engelska: Prolonged grief disorder) är en diagnos som kan uppstå efter förlust av en närstående. Den kännetecknas av intensiv och långvarig sorg, med en stark längtan efter den bortgångna, och med svårigheter att acceptera förlusten och att fortsätta livet utan den som dött. Om det har gått sex månader eller mer sedan din förlust, och du upplever att din sorg skapar problem i din vardag, kan det vara så att du drabbats av komplicerad sorg.

Syftet med studien är att utvärdera om internetförmedlad behandling minskar symtom på komplicerad sorg. För att vara med i studien ska du ha fyllt 18 år och det ska ha gått minst sex månader sedan förlusten. Som deltagare i studien kommer du slumpmässigt hamna i en av tre grupper. Du kommer antingen få pröva ett av två behandlingsprogram för komplicerad sorg, eller stå på väntelista och pröva en behandling längre fram.

Läs mer om studien och om komplicerad sorg (kompliceradsorg.se)

Mer information om anmälan kommer senare. 

Ansvarig forskare

Om du är intresserad av att delta eller vill ha mer information kontakta:

Josefin Sveen, ansvarig forskare, professor
Tel: 073-866 70 87
E-post: josefin.sveen@uu.se

Frida Berglund, doktorand
Tel: 073-469 72 06
E-post: frida.berglund@uu.se 

PTSD – posttraumatiskt stressyndrom

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är en psykiatrisk sjukdom som kan utvecklas efter att man har upplevt våldsamma, livshotande eller mycket skrämmande händelser. För vissa försvinner besvären av sig själva med tiden, men för andra blir de kvar och påverkar vardagen, arbetet och relationerna negativt. Då kan man behöva professionell hjälp. Vanliga besvär är påträngande minnesbilder eller mardrömmar om händelsen, känslor av oro, nedstämdhet eller ständig vaksamhet, undvikande av platser, personer eller situationer som påminner om traumat och svårigheter att sova eller koncentrera sig.

Om dessa besvär påverkar din livskvalitet under en längre tid kan det vara PTSD. Läs mer om symtom och behandling på 1177.se.

Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD (1177.se)

Vi söker nu deltagare till en forskningsstudie som undersöker hur en internetbaserad behandling kan hjälpa personer med PTSD. Syftet med studien är att ta reda på hur deltagarna upplever behandlingen och om deras symtom minskar.

Vem kan delta?

Du kan vara med i studien om du:

  • Är 18 år eller äldre.
  • Uppfyller kriterierna för PTSD (bedömning görs innan studien).
  • Inte går i någon annan psykologisk behandling samtidigt.

Hur går det till?

Behandlingen sker helt via digitalt och pågår under 10 veckor. Du får stöd av en psykolog via textmeddelanden som följer dig genom hela behandlingen.

Mer information om anmälan kommer senare. 

Ansvarig forskare

Maria Bragesjö
Tel: 08-123 804 45
E-post: maria.bragesjo@ki.se 

Sömnsvårigheter

När sömnsvårigheter blir långvariga och påverkar ditt liv kan det vara tecken på att du lider av insomni. Vid insomni har du ett, eller flera, av följande besvär:

  • Svårt att somna.
  • Upprepade uppvaknanden.
  • Svårt att somna om när du vaknar på natten.
  • Vaknar för tidigt på morgonen och har svårt att somna om.
  • Du känner dig inte utvilad efter att ha sovit.

I första hand rekommenderas KBT som behandling. I denna studie lär du dig att hantera dina sömnsvårigheter på ett nytt sätt med hjälp av internetbaserad KBT. Syftet med studien är att utvärdera två olika behandlingsupplägg av internetbaserad kognitiv beteendeterapi mot insomni.

För att vara med i studien ska du ha fyllt 18 år, bedömas uppfylla kriterierna för insomni samt ha en fysisk aktivitetsnivå som är lägre än den allmänna rekommendationen. Den allmänna rekommendationen för fysisk aktivitetsnivå är 150 minuter måttlig intensitet eller 75 minuter hög intensitet per vecka.

Mer information om anmälan kommer senare. 

Ansvarig forskare

Sören Spörndly-Nees, Nära vård och hälsa, Region Uppsala
Tel: 018-617 04 24
E-post: soren.sporndly-nees@regionuppsala.se

Mia-Mari Stråle, Nära vård och hälsa, Region Uppsala
E-post: mia-mari.strale@regionuppsala.se 

Kontakt Region Uppsala, nära vård digitalt

Lina Ciardella

Psykologiskt ledningsansvarig