Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Forskning på Akademiska sjukhuset
På Akademiska sjukhuset bedriver vi omfattande forskning i nära samarbete med Uppsala universitet.
Som universitetssjukhus är forskning en central del av vårt uppdrag. Du examineras vid Uppsala universitet, men utan våra sjukhuspatienter skulle klinisk forskning inte vara möjlig. Därför är Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset ömsesidigt beroende av varandra för att bedriva klinisk forskning.
Vi fokuserar på att klarlägga hur sjukdomar utvecklas och utveckla nya behandlingsmetoder för framtidens patienter. Forskningen på Akademiska sjukhuset spänner över flera områden, bland annat medicinsk grundforskning, kliniska prövningar och translationell forskning.
För att få bedriva forskning och börja en forskarutbildning så måste du vara behörig inom det ämne du ska forska i.
Forskningsadministrationssystemet Researchweb
Researchweb är ett forskningsadministrationssystem som utgörs av ett ansökningssystem och en projektdatabas.
Via Researchweb ansöker du om forskningsmedel, registrerar din kliniska studie och du som har tilldelats behörighet administrerar också dina registrerade studier i projektdatabasen.
Registrering och godkännande av ny studie
Alla kliniska studier som kräver etikgodkännade och där Akademiska sjukhuset/Region Uppsala är ansökande eller medverkande forskningshuvudman ska registreras i sjukhusets projektdatabas (researchweb.org).
I Researchweb sker registreringen via digitalt formulär (researchweb.org). Du som ansvarig forskare fyller i den relevanta informationen i ett digitalt formulär och dirigeras sedan till nästa steg där du signerar med bank-ID. Detta gör det möjligt att verifiera identitet på ett säkert sätt och bekräftar att informationen är korrekt.
När du som ansvarig forskare signerat med bank-ID, skickas det signerade formuläret automatiskt vidare till verksamhetschef som godkänner att studien får genomföras på aktuellt verksamhetsområde. I sista steget skickas det signerade formuläret till forsknings- och utbildningsdirektören för ett slutgiltigt godkännande.
En av delarna som forsknings- och utbildningsdirektören ser över innan godkännande är att Region Uppsala/Akademiska sjukhuset är ansökande alternativt står med som medverkande forskningshuvudman i studien. Om det inte är angivet krävs en tilläggsansökan hos Etikprövningsmyndigheten/CTIS innan studiens registrering kan godkännas och studien får starta.
När studien är godkänd av forsknings- och utbildningsdirektören så får ansvarig forskare ett mejl som bekräftar registrering och att studien kan starta inklusion och datainsamling, under förutsättning att aktuella avtal, myndighetstillstånd och lokala tillstånd/överenskommelser finns på plats.
Varje år delar vi ut cirka 9 miljoner kronor för att finansiera forsknings- och utvecklingsprojekt med patientnära inriktning.
Läs mer och ansök om FoU-medel (researchweb.org)Ta del av våra forskningsbokslut
Du hittar våra senaste forskningsbokslut bland våra publikationer.