Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Webbinarium: Universell utformning på bibliotek
Välkommen till ett webbinarium den 2 april om universell utformning på bibliotek – i teori och praktik.
Vad är universell utformning på bibliotek?
Universell utformning handlar om att skapa verksamhet som är tillgänglig för så många som möjligt, redan från början. Utgångspunkten är den mänskliga mångfalden. Universell utformning är ett åtagande i Funktionsrättskonventionen och ett arbetssätt som offentlig verksamhet behöver använda sig av. Hur kan vi förstå begreppet och arbetssättet i relation till bibliotek? Fyra föreläsare lotsar oss genom teori och praktik.
Datum, tid och plats
2 april, klockan 9–11
Digitalt, via Teams
Anmälan (forms)
Sista anmälningsdag 31 mars.
Länk till mötet skickas ut senast dagen före.
Innehåll
Introduktion till universell utformning
Linda Stjernholm ger en introduktion till universell utformning och dess koppling till biblioteksverksamhet, med utgångspunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Genom konkreta exempel visas hur principerna kan omsättas i praktiken för att skapa mer inkluderande miljöer och tjänster.
Varför är det viktigt att arbeta med universell utformning och hur kan det bidra till tillgänglighet för alla? Forskning och biblioteksexempel vävs samman för att inspirera och ge praktiska verktyg i det fortsatta arbetet.
Linda Stjernholm, doktorand vid Lunds universitet och tidigare bibliotekarie med fokus på tillgänglighet.
Stockholms stadsbibliotek – från struktur till praktik
Stockholm stadsbibliotek har universell utformning inskrivet i sin biblioteksplan. Hur har detta tagits omhand i praktiken på de cirka 40 olika biblioteken? Vi får höra om hur de jobbat, både strukturellt och mer praktiskt, med universell utformning.
Christina Johnson, samordnare för tillgänglighet vid Stockholms stadsbibliotek.
Höganäs bibliotek – konkreta exempel kan visa vägen
Höganäs bibliotek berättar om hur de arbetar med universell utformning, ett arbetssätt som hela kommunen ska utgå ifrån. Biblioteket försöker få med det i hela sin verksamhet, oavsett om det handlar om att utforma den fysiska miljön, programverksamhet och aktiviteter eller information. Vi får ta del av flera konkreta exempel, som belyser vikten av att ta hänsyn till behoven hos prioriterade grupper och skapa möjligheter för deltagande på lika villkor.
Terese Blandford, bibliotekschef, och Anna Pihlqvist, tillgänglighetssamordnare i kommunen.
Det kommer att finnas tid för frågor och funderingar, samt en kort paus.
Vem kan delta?
Alla som arbetar på folkbibliotek i Uppsala län, Västra Götalandsregionen och Sörmlands län.
Lärtillfället arrangeras av Biblioteksutveckling Region Uppsala och Biblioteksutveckling Västra Götalandsregionen.