RUSMUS – Temporary Spaces. Ett forum för ung samtidskonst

RUSMUS är ett projekt som vill stödja och guida unga konstnärer i början av sina karriärer. Projektet utforskar det offentliga rummets temporära karaktär genom ett mobilt residens som utvecklar konstnärliga interventioner* i form av tillfälliga verk i olika områden i länet.

Under flera år har vi verkat för att skapa unika förutsättningar för unga konstnärer, först med Ung Salongen som sedan utvecklades till ett ambulerande projekt (MUS), och senare till Regional Ung Salongen (RUS). Resultatet blev RUSMUS, ett forum för ung samtidskonst som syftar till att demokratisera tillgången till konst runt om i länet.

Under vårt mobila residens inleds samarbeten mellan konstnärer och det civila samhället för att utforska det offentliga rummets tillfälliga identitet. Residens utgör ryggraden i RUSMUS arbetsprocess där möte, dialog, samförstånd och ömsesidig respekt mellan parterna är betydelsefulla verktyg i projektets gång.

De konstnärliga interventionerna som visas på olika platser runt om i länet är resultatet av dessa processer och undersökningar. Det är projektets mål att belysa hur offentliga platser förändras över tid och hur dessa förändringar påverkar samhället.

Material Display är det sista steget av RUSMUS undersökandeprocess, där vi presenterar idéer och spår från den tid vi har utforskat det offentliga rummet.

Curator för projektet är Alba Folgado och projekt- och konstnärliga ledare är Katarina Sundkvist Zohari och Nito Vega. Projektet drivs av Uppsala Konstnärsklubb i samarbete med Region Uppsala och med stöd av Uppsala kommun.

* Konstnärlig intervention är en representation som är ”tillfällig” och inte nödvändigtvis materiell. Den kan använda och kombinera olika element såsom, skulpturer konstnärliga objekt, dialoger, dansrörelser och andra tekniker.

Utvalda konstnärer 2025

Alla-konstnärer-2025.jpg

Bildtext: från vänster Lisa Broms, Moira Nilsson, Elinor Tollerz Bratteby, Mollie Cecilia Rönnberg och Siri Bertling Kara.

Lisa Broms

Jag arbetar i huvudsak med måleri, foto, video och skulptur. I min konstnärskap arbetar jag återkommande i gränslandet mellan den digitala och den fysiska världen, och undersöker hur glappet mellan dessa två sfärer kan spegla våra mänskliga begär och fungera som både en förlängning och en frigöring från den fysiska kroppen."

Elinor Tollerz Bratteby     

Jag arbetar med dans och koreografi. Genom performativa praktiker undersöker hon relationer, material och situationer med särskilt intresse för “det som redan finns där”.

Moira Nilsson

Jag arbetar framför allt med textil och utmanar i min konst de sätt jag lärt mig använda material och tekniker för att hitta dess gömda möjligheter. Återkommande narrativ i mina verk är människans perception av naturen och vad som gömmer sig i periferin av vår omgivning.

Mollie Cecilia Rönnberg 

Min konstnärliga praktik är en undersökande och bearbetande process där jag utforskar delar av mig själv – tankar, kropp och känslor – genom skulptur, installation och performance. Jag intresserar mig för kontraster och mötet mellan verk och betraktare, där jag rör mig mellan det personliga och det allmängiltiga, det fula och det fina.

Siri Bertling Kara

Jag arbetar deltagande med text, performance och installation där jag återkommer till teman som döden, icke-mänskliga kroppar, introspektion och inre världar. Jag utforskar hur vi kan använda konst för att kommunicera den tysta och outtalade kunskapen som vilar inom oss och i vår omgivning, utifrån en längtan att omforma vår verklighet i hopp om en mer empatisk framtid.

Konstnärliga interventioner 2024

Läs om förra årets konstnärer.

Relaterad information på externa webbplatser

Kontakt

Lovisa Willborg Jonsson

Vik. verksamhetsutvecklare konst