Östgötamodellen - Må bra med kultur och natur

Må bra med kultur och natur är en verksamhet som erbjuder patienter med stressrelaterade besvär, oro eller smärta att delta i kreativa och prestationsfria aktiviteter. Genom att delta i dessa aktiviteter kan patienter bygga resiliens och motståndskraft för att bättre hantera sin ohälsa. Från och med hösten 2025 kommer ett pilotprojekt att inledas i Region Uppsala där aktiviteter erbjuds genom medverkande vårdgivare.

Hur fungerar Östgötamodellen?

Må bra med kultur och natur har varit en etablerad verksamhet i Region Östergötland i över tio år. Genom sjukvården erbjuds patienter med ohälsa i form av stressrelaterade besvär, oro eller smärta att delta i en aktivitetsserie. Aktiviteterna kan vara allt från slöjd och drama till odling och fågelskådning, men leds alltid av professionella ledare och är processinriktade, prestationsfria och kreativa. Här kan deltagare få en paus från sin sjukdom och bara vara en stund. Genom att hitta kreativa uttryckssätt och ta del av sociala sammanhang byggs resiliens och motståndskraft som ger verktyg för att bättre hantera sin ohälsa. Aktiviteterna kan fungera som komplement till övrig vård och behandling, som en del av patientens rehabiliteringskedja eller för att förebygga sjukskrivning.

Östgötamodellen som pilot i Uppsala

Ett pilotprojekt för Östgötamodellen påbörjas inom Region Uppsala under 2025. Arbetar du inom hälso- och sjukvården, har patienter som stämmer in på beskrivningen och tycker att detta verkar intressant? Eller är du kanske en kulturaktör som skulle vilja veta mer? Hör av dig till oss!

Må bra med natur och kultur—Östgötamodellen

Maria Linderström, utvecklingsledare vid enheten för hälsa- och vårdutveckling vid Region Östergötland, berättar om Östgötamodellen—en modell där kultur och natur kompletterat vården i Region Östergötland sedan 2012.

Kontakt

Sara Krondahl

Strateg

Maria Wahlsten

Strateg/ Stab