Stärkt innovationsförmåga för företag och organisationer

Uppsala län har starka förutsättningar för innovation genom sina universitet, kunskapsintensiva företag och ett välutvecklat innovationsstödsystem. För att maximera denna potential och stärka regionens innovationskraft krävs ökat samarbete och ett strukturerat stöd för innovation.

Region Uppsala behöver skapa ett gynnsamt innovationsklimat som stödjer nya idéer och stärker dess internationella attraktionskraft. Regionen bidrar till fler innovativa företag genom strategisk samverkan, strategiska dokument, utvecklingsprojekt, utvecklingskapital och verksamhetsstöd till aktörer inom företags- och innovationsstödsystemet.

Smart specialiseringsstrategi för Uppsala län 2022–2027

I Uppsala pratar vi inte bara om samhällsutmaningar – vi löser dem. Strategin beskriver de områden och teman inom vilka Uppsala län har särskilt goda förutsättningar för så kallade utmanings- och kunskapsdriven innovation och tillväxt. Med detta avses bolag och innovationer som utvecklar och presenterar handfasta lösningar på våra samhällsutmaningar – för vårt eget län och globalt. Dessa utmaningar är ofta komplexa och lösningarna utvecklas därför ofta i gränslandet mellan forskning, näringsliv och det offentliga. I strategin kan du läsa om utpekade styrkeområden med tillhörande innovationsteman.

Smart specialiseringsstrategi för Uppsala län 2022–2027

Strategisk samverkan

Samverkan är avgörande för att möta komplexa utmaningar och skapa långsiktig utveckling. Genom att kombinera resurser, kompetenser och perspektiv från olika aktörer kan vi utveckla innovativa lösningar som ingen enskild part hade klarat på egen hand. Samverkan skapar dessutom förtroende och nätverk som driver innovation, stärker konkurrenskraften och skapar värde både lokalt och globalt.  

Några exempel på samverkan vi deltar i med fokus på stärkt innovationsförmåga:

Regional exportsamverkan (RES)

RES erbjuder bolag ”en väg in” till alla de stöd som finns för att göra affärer och samverka på internationella marknader. Samverkan i RES som mobiliserar aktörer regionalt och nationellt som har tjänster, kunskap och nätverk för att stöda små och medelstora företag att utvecklas och göra affärer utanför Sveriges gränser. RES drivs av Almi Uppsala i nära samverkan med Region Uppsala, Business Sweden, Uppsala innovation center, Connect, Handelskammaren, Svensk exportkredit och Exportkreditnämnden. Region Uppsala äger initiativet men har delegerat det operativa genomförandet till Almi Uppsala.

Regional exportsamverkan i Uppsala län (almi.se)

Stockholm-Uppsala Life Science Cluster

Region Stockholm och Region Uppsala delar ambitionen att stärka Stockholm-Uppsalaregionens kompetens, kapacitet och konkurrenskraft inom life science-sektorn i Stockholms län och Uppsala län. Regionerna har tagit fram en avsiktsförklaring för berörda huvudintressenter. I ett första skede omfattar det Region Uppsala, Region Stockholm, Länsstyrelsen i Uppsala län, Länsstyrelsen i Stockholms län, de fem universiteten i Stockholm och Uppsala, Stockholms Handelskammare samt berörda kommuner. Det kan senare bli aktuellt för ytterligare aktörer att signera. Arbetet ska vara öppet och inkluderande. Engagemang välkomnas från alla de aktörer inom eller med direkt koppling till life science som vill bidra till och vara en del av utvecklingen mot målet – att utveckla Stockholm-Uppsalaregionen till ett av världens främsta life science-kluster med stora värden för Stockholm-Uppsalaregionen men också för hela landet.

Pressmeddelande: Life science-samarbetet mellan Region Stockholm och Region Uppsala växer (regionuppsala.se)

Realisering av färdplanerna i Östra mellansverige (ÖMS) – REAL ÖMS

Tillsammans med Örebro, Östergötland, Sörmland och Västmanland utgör Uppsala en så kallad NUTS2-region som heter Östra Mellansverige. I denna ”storregion” samverkar de regionala organisationerna i ett projekt under 2023–2027 med fokus på att samordna och skapa samverkan mellan de gemensamma innovationssystemen. Utgångspunkten är ett antal tematiska områden med tillhörande färdplaner: smart industri, morgondagens energilösningar, hållbar livsmedelsförsörjning samt life science, välfärdsteknik och e-hälsa. Färdplanerna syftar till att ge en bild av önskvärda insatser och prioriteringar för samverkan och innovation. Färdplanerna utgör också ett tematisk ramverk för den Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) 2023–2027 för Östra Mellansverige.

REAL ÖMS – Realisering av färdplaner i Östra Mellansverige (regionvastmanland.se)

Strategiska utvecklingsprojekt

Projekt är en central mekanism för att stärka innovationsförmågan eftersom de skapar strukturerade ramar för att utforska nya idéer och testa lösningar på specifika problem.

Några exempel på länets viktiga utvecklingsprojekt med fokus på stärkt innovationsförmåga och där Region Uppsala deltar:

PULSE – Printing in Uppsalas Life science Eco system

PULSE är en satsning under 2023–2025 som drivs av Region Uppsala och Uppsala universitet i samarbete med Akademiska sjukhuset, industrin och aktörer i innovationsstödssystemet. Genom att samla världens mest konkurrenskraftiga aktörer inom medicinsk 3D-utskrift är målet att öka takten för innovation och implementering av personliga behandlingar med hjälp av medicinsk 3D-utskrift. Fokus ligger på hela förädlingskedjan för 3D-printing:

  • Design-materialutveckling – olika 3D-printingtekniker.
  • Efterbearbetning.
  • Användning.

PULSE förväntas även bidra till innovation, nyföretagande och stärkt konkurrenskraft i befintliga bolag. Dessa aktiviteter dockar rakt in i Uppsala läns smarta specialisering, inom innovativa material såväl som Life Science för framtidens hälsa och sjukvård.

LinkedIn: PULSE Innovation Arena

AM4Life – Additive Manufacturing for the Life Sciences

Kompetenscentret AM4Life leds av Uppsala universitet och inbegriper 37 partners från akademi, industri och sjukvård. AM4Life har bedrivit forskning och utbildning under flera år och nu har av Vinnova beviljats ny finansiering under perioden 2025–2029.

Syftet är att bedriva forskning och utveckla nya lösningar för sjukvården genom additiv tillverkning, eller 3D-printning. Genom kompetenscentret omvandlas kliniska utmaningar till forskning och utbildning kring nya biomaterial. Några exempel som är anpassade för olika typer av 3D-printingtekniker där slutmålet är att rusta sjukvården med framtidens patientspecifika lösningar:

  • Skrivbara, ledande polymerer för sensore.
  • Nedbrytbara metaller för benersättning.

Kunskapen utvecklas tillsammans med forskande sjukvårdspersonal och bolag och forskare från övriga delar av landet och internationellt.  AM4Life förväntas även bidra till innovation, nyföretagande och stärkt konkurrenskraft i befintliga bolag. Dessa aktiviteter dockar rakt in i Uppsala läns smarta specialisering, inom innovativa material såväl som Life Science för framtidens hälsa och sjukvård.

AM4Life Competence Centre (uu.se)

AgroDrive-Future Fuels

AgroDrive Future fuels är ett projekt som koordineras av RISE med finansiering från Formas under 2024–2028. Region Uppsala stöttar projektet genom deltagande. Projektet fokuserar omställning till fossilfri energi i livsmedelsvärdekedjan. Genom att fasa ut fossil energi minskar klimatpåverkan, beredskapen höjs genom minskat importbehov, och inte minst stärks konkurrenskraften genom att svenska företag får ett försprång i den gröna omställningen. Bildandet av centret är originellt och heltäckande i sin uppbyggnad då det samlar akademiska parter från RISE, Sveriges Lantbruksuniversitet och Lunds universitet med en bred grupp av marknadsaktörer och intressenter.

ED5GE Community Uppsala – en mötesplats för utvecklare med 5G-teknik i världsklass

Projektet syftar till att stärka forskning och näringsliv inom digitalisering av jordbruket genom användning av 5G-nät och avancerad EDGE-teknik. Det drivs av RISE (Research Institutes of Sweden) och bygger på en testbädd på Ultunaområdet som fokuserar på hållbar teknologi, såsom digitalisering, autonoma och eldrivna maskiner. Projektet samlar akademi, näringsliv och offentlig sektor för att utveckla innovationer som förbättrar resurseffektivitet och minskar koldioxidutsläpp inom livsmedelskedjan. Det är en del av en större ansökan till Vinnova och omfattar flera testbäddar i Sverige. Region Uppsala medfinansierar och följer projektet via styrgrupp under 2024–2026.

Digitaliserat jordbruk är framtidens jordbruk (ri.se)

SOLVE – solelforskningscentrum Sverige

Projekt SOLVE – Solenergi för Sverige, syftar till att etablera ett nationellt kompetenscentrum för hållbara energisystem med fokus på solenergi. Drivet av Uppsala universitet i samarbete med flera svenska universitet, forskningsinstitut och näringslivet, strävar projektet efter att påskynda utvecklingen av solel genom behovsmotiverad forskning, innovation och samverkan. Centrumet ska stödja Sveriges energi- och klimatpolitiska mål genom forskning, utbildning och projekt som gynnar branschen och akademin. Genom plattformen förväntas nya kunskaper och innovationer främja ett hållbart energisystem och skapa möjligheter för framtida företag och teknologiska lösningar. Region Uppsala medfinansierar projektet 2022–2026.

SOLVE - Solelforskningscentrum Sverige (uu.se)

Utvecklingskapital för innovation

Olika typer av utvecklingskapital är avgörande för innovation och näringslivets utveckling eftersom de adresserar olika behov och faser i företagens och idéernas livscykler. En mångfald av utvecklingskapital främjar miljöer där idéer kan frodas, företag kan växa och hela samhällen drar nytta av innovation och ekonomisk tillväxt.

Läs mer om vilka stödformer Region Uppsala erbjuder

Företags- och innovationsstödsystemet

Uppsala län har ett ekosystem i världsklass för entreprenörskap, innovation och nyttiggörande av forskningskunskap.

Läs mer om företags- och innovationsstödsystemet

Kontakt

Erik Asplund

Näringslivsstrateg

Toni Jonsson

Utvecklingsledare, Näringsliv