Vi tar hand om dina tänder tillsammans

Hela och friska tänder är viktigt för att vi ska kunna leva ett bra liv. Du behöver dina tänder varje dag – när du äter, skrattar och när du pratar.

Flicka som ler.

Det är viktigt att du tar hand om dina tänder och din mun på rätt sätt

Om du tar hand om dina tänder varje dag och låter en tandläkare eller tandhygienist undersöka din mun regelbundet kan du skydda tänderna mot stora skador, som hål i tänderna. Små skador som tandsten känns inte. Därför ska du gå till Folktandvården regelbundet, även om du inte har ont i tänderna. Om du sköter om dina tänder och går regelbundet till Folktandvården kan du också spara pengar, eftersom det är lättare och billigare att behandla små skador än stora skador.

Mellan dina tandvårdsbesök

Glöm inte att ta hand om dina tänder mellan besöken. Folktandvården hjälper dig till friska och hela tänder, men det största jobbet gör du själv genom att sköta om dina tänder varje dag!

Så här tar du hand om dina tänder

  1. Borsta tänderna noggrant varje morgon och varje kväll med tandkräm som innehåller fluor. Spotta efteråt, men skölj inte munnen med vatten.
  2. Gör rent mellan tänderna varje dag med hjälp av tandtråd eller tandstickor.
  3. Vänta två timmar mellan måltiderna och ät inte mer än fem till sex gånger varje dag.

Innan besöket hos Folktandvården

Ibland kan du behöva vänta innan du får en tid. Många personer är rädda för att gå till tandläkaren. Varje dag tar vi hand om personer som är tandvårdsrädda. Meddela oss när du ringer om du är rädd, så hjälper vi dig under besöket. Om du vill omboka eller avboka din tid ska du göra det minst 24 timmar innan besöket. Annars får du betala. Du bokar tid via 1177.se eller genom att ringa till Folktandvården. Här hittar du alla våra kliniker.

 

Under besöket hos Folktandvården

Under besöket får du svara på frågor om din hälsa. Sedan tar en tandläkare eller tandhygienist röntgenbilder för att se om dina tänder är friska. Varje besök får max ta 30 minuter. Det är viktigt att du kommer i tid. Om dina tänder inte är friska så får du en ny tid för behandling. Vid stora problem behövs det ibland flera besök innan tänderna är helt lagade. Läs mer om tandvårdsbehandlingar på 1177.se

Kontakta oss enkelt via 1177

Om ni har specifika frågor om din eller ditt barns munhälsa vill vi besvara dem via en säker kommunikationsväg med din tandvårdsklinik.
Logga in på 1177.se, hitta och lägg till mottagning. Klicka på kliniken och välj Kontakta oss. Skriv in ditt meddelande och klicka på Skicka.
Säkerställ att du angivit korrketa kontaktuppgifter. Om du angivit ett mobilnummer kan du få SMS-notis när du fått svar från kliniken.