Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Stöd vid förvärvade hjärnskador
Orsakerna till en förvärvad hjärnskada kan variera. Det kan till exempel handla om skador efter trafikolyckor, drunkningstillbud eller sportskador. Andra orsaker till förvärvad hjärnskada är stroke, tumörer eller andra sjukdomar som orsakat skada på hjärnan.
Så här får du stöd från Region Uppsala
Region Uppsala ansvarar för specialinriktade rehabiliteringsinsatser och kan ge stöd till dig som har en förvärvad hjärnskada och till dina närstående. Insatserna kan bestå av råd, stöd, utbildning och behandling.
Barn och ungdomar upp till 18 år kan få stöd vid Akademiska barnsjukhuset.
Du som fyllt 18 år kan i vissa fall få stöd från Rehabiliteringsmedicin inom Akademiska sjukhuset.
Om rehabiliteringsmedicin - information på Akademiska sjukhusets webbplats.
Habiliteringen i Uppsala län kan i vissa fall ge stöd till barn och vuxna med förvärvade hjärnskador.
Kontaktuppgifter till Habiliteringen i Uppsala län.
Fysioterapeut inom primärvården kan erbjuda undersökning och behandling av funktionsproblem som begränsar din förmåga att vara aktiv i vardagen.
Sök din vårdcentral via 1177.se.
Logoped kan erbjuda stöd när det gäller tal- och språkförmåga, till exempel vid afasi och vid andra svårigheter efter en hjärnskada.
Om stöd vid svårigheter med tal, röst och språkförmåga.
Övriga resurser inom Region Uppsala
Habiliteringens husläkarmottagning
Habiliteringens husläkarmottagning vänder sig till personer med grav funktionsnedsättning och som därför har svårt att få sina medicinska behov tillgodosedda på en vanlig vårdcentral. Där är personalen extra duktig på att bemöta och kommunicera med personer som har funktionsnedsättning.
Habiliteringens husläkarmottagning - kontaktuppgifter på 1177.se.
Samtalsmottagning
Habiliteringens samtalsmottagning för anhöriga kan ge samtalsstöd till dig som är anhörig till någon som har kontakt med habiliteringen. På habiliteringen kan du få hjälp att komma i kontakt med mottagningen.
Habiliteringens samtalsmottagning - kontaktuppgifter på 1177.se.
Lekotek
På habiliteringens lekotek i Uppsala finns pedagogiskt och anpassat material att låna till barn, ungdomar och vuxna som har kontakt med habilitering, syn- eller hörcentral i Uppsala län. För mer information, kontakta habiliteringen.
Infotek
Infoteket om funktionshinder kan ge information och vägledning kring funktionsnedsättningar. På infoteket kan du också låna böcker och få tips om appar, bildstöd och andra smarta lösningar för att få vardagslivet att fungera. Infoteket är öppet för alla.
Stöd från din kommun
Din hemkommun ansvarar för stöd som handlar om boende, fritid och sysselsättning. Vilket stöd du kan få bestäms av olika lagar, till exempel Lagen om särskilt stöd och service (LSS) och Socialtjänstlagen (SoL). Ansökan görs via din hemkommun. Är du osäker på vem du ska kontakta, vänd dig till kommunens växel.
Stöd från andra myndigheter
Försäkringskassan kan ge visst stöd vid funktionsnedsättning. På deras webbplats finns information om stöd, ersättningar och bidrag.
Om bidrag och stöd vid funktionsnedsättning - information på Försäkringskassans webbplats.
Arbetsförmedlingen kan ge visst stöd för att klara arbetslivet för dig som har en funktionsnedsättning.
För dig med funktionsnedsättning - information på Arbetsförmedlingens webbplats.
Hjälpmedel
Om hjälpmedel - information på 1177.se.
Frågor
Habiliteringen för barn och vuxna
Telefon 018-611 68 68.
Vägledare på Infoteket om funktionshinder
Telefon 018-611 66 77.
Måndag, tisdag,torsdag klockan 12–17, onsdag klockan 12–19.
E-post: infoteket@regionuppsala.se.