Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Habilitering och rehabilitering
Det som skiljer habilitering från rehabilitering är att man med habilitering menar insatser till den som har medfödda funktionsnedsättningar eller funktionsnedsättningar som uppstått i tidig ålder.
Rehabilitering
Med rehabilitering menas att återskapa förmåga genom insatser till personer som skadats genom olycka, sjukdom eller liknande.
Om rehabilitering efter stroke - information på 1177.se.
Habilitering
Habilitering är det stöd och den behandling som ges till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning för att de ska få möjlighet att bibehålla och utveckla sina förmågor.
Syftet är att ge barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning bästa möjliga funktionsförmåga och bästa möjliga förutsättningar för aktivt deltagande i samhället.
Habilitering kan till exempel vara:
- Information och utbildning om din funktionsnedsättning.
- Kartläggning av dina behov.
- Utprovning och träning med olika hjälpmedel.
- Rådgivning och stöd av till exempel arbetsterapeut, kurator, psykolog, sjukgymnast, specialpedagog, sjuksköterska, läkare, logoped.
- Behandling.
- Att få expertkunnande förmedlat till viktiga personer nära dig, till exempel personal i förskola, skola, boende, daglig verksamhet och personliga assistenter.
- Stöd till anhöriga och andra närstående.