Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Sjuksköterska, operation
"Jag är attraktiv på arbetsmarknaden."
Det var knappast någon dröm från barndomen som gjorde att Anna Swege blev operationssjuksköterska. Nej, officer var det som stod högst på listan. Men den drömmen ändrades i och med att hon gjorde lumpen.
Via en rad irrvägar hamnade hon till sist i operationssalarna vid Enköpings lasarett.
– Här vill jag stanna! Jag trivs jättebra, säger Anna Swege.
Både arbetets innehåll och de goda arbetskamraterna gör att Anna Swege på söndagskvällarna längtar att gå till jobbet på måndag morgon.
– Det låter lite löjligt, men det är faktiskt så. Att vara med och operera, att "laga" kroppar så att de kan fungera igen, är oerhört spännande. Ingen operation är den andra lik. Vi gör allt här från enklare bråckkirurgi till tekniskt komplicerad proteskirurgi.
Alert hela tiden
I operationssalen arbetar personalen i team. På lasarettet i Enköping är två operationssjuksköterskor placerade på samma sal, vilket gör att de kan turas om att assistera vid operation.
– En operation kräver att jag är alert hela tiden. I och med att vi varvar, så får jag tid att göra andra saker, till exempel duka upp nästa operation och varva ned en aning, medan min kollega arbetar vid operationsbordet. Ett jättebra system som jag inte varit med om på andra ställen.
Attraktiv på arbetsmarknaden
Ytterligare en fördel med att vara utbildad operationssjuksköterska är att det finns gott om jobb eftersom efterfrågan är större än tillgången.
– Jag är attraktiv på arbetsmarknaden, jag kan få jobb var som helst. Det är inte så dumt att veta även om jag absolut vill vara kvar här, säger Anna Swege.
Men, som sagt, vägen till operationssjuksköterska var kurvig. Efter att ha gett upp tankarna på att bli officer, nuddade hon dock vid sjuksköterskebanan.
Var gravid – och ville bli barnmorska
– Jag sökte till programmet, kom in och gick på uppropet. Men inte mer, för det var inte min grej kände jag då. Jag har alltid varit intresserad av bakterier, så jag började plugga biologiprogrammet. Inte heller detta slutföljdes, det blev för mycket blommor och bin.
När Anna Swege blev gravid, svängde yrkesvalet tillbaka till vården. Barnmorska skulle hon bli. Hon gick då sjuksköterskeprogrammet. Denna gång var det helt rätt och hon tog examen 2004. Men tanken på barnmorska var borta och hon började på högskolan som amanuens i stället.
– Där skrev jag min magisteruppsats om vad det är som påverkar att man blir en bra eller dålig vårdare.
Från hospice till operation
In i vården igen efter detta, till hospice i Västerås. Där hade Anna en kollega som började läsa till operationssjuksköterska och hon hängde på. Hon arbetade några år på operation i Västerås, men kände sedan att hon ville flytta på sig.
– Jag hamnade så småningom här i Enköping. I och med att vi opererar under dagtid går det alldeles utmärkt att kombinera med små barn.
Vi blir bättre och bättre
Framtiden för operationssjuksköterskor ser Anna Swege som mycket ljus.
– Både den medicinska och den tekniska utveckligen går framåt. Vi lär oss nya saker hela tiden, det är en spännande utveckling som gör att vi blir bättre och bättre på att hjälpa patienterna.
Foto: Staffan Claesson