Barnmorska

Maria är barnmorska på både BB och BB på väg, vid Akademiska sjukhuset. Som en del i det är hon också en av två amningsansvariga barnmorskor på kvinnokliniken.

Maria, barnmorska

Hur länge har du arbetat med detta?

– Barnmorska har jag varit i 23 år. På BB och BB på väg har jag arbetat de senaste 15 åren. Tidigare har jag bland annat jobbat på både förlossning och på gynekologisk avdelning.

Vad gör en barnmorska egentligen?

– En stor del av en barnmorskas huvudsakliga uppgift är att ansvara för en kvinnas graviditet, förlossning och eftervård, förutsatt att den följer ett normalt förlopp. Med eftervård menas såväl amning som stöd i hur det är att bli förälder. Det är unikt för Sverige att barnmorskor i regel sköter kvinnors hela graviditeter. Barnmorskor som arbetar på Barnmorskemottagning ansvarar också för cellprovtagning, ungdomsmottagning och preventivmedelsfrågor.

Vad är det roligaste med ditt yrke?

– Det är helt klart mötet med nyblivna familjer. Idag kan man få åka hem redan sex timmar efter en förlossning och att då få möta nyblivna föräldrar bara ett dygn efter, ge stöd och bekräfta att allt är normalt är helt fantastiskt.

Hur utvecklas du i din yrkesroll?

– Jag tycker att jag utvecklas kontinuerligt. Jag träffar ju nya människor hela tiden och i och med det följer också ny kunskap. Amning till exempel är ett komplext område och i min roll som amningsansvarig på Amningsmottagningen träffar jag många olika kvinnor, alla med olika behov, vilket ger mig ny kunskap hela tiden.

Vad är det bästa med att arbeta i Region Uppsala?

– Att jag får möjlighet att utöva mitt yrke som barnmorska. Jag trivs väldigt bra med mitt arbete och trots att det stundtals är tufft att jobba inom vården har jag aldrig känt att jag vill vara någon annanstans.

Vad värdesätter du hos en arbetsgivare?

– Möjligheten till goda relationer med mina arbetskamrater och i mitt fall tillfällena mitt arbete ger att möta alla familjer.

Beskriv dig själv i rollen som medarbetare?

– Eftersom jag varit inom yrket i 23 år har jag idag en senior roll. Det betyder att jag ofta både koordinerar och styr arbetet samt att jag stöttar mina yngre kollegor, vilket också är något jag är bra på. 

Slutligen, hur lyser du upp tillvaron på din arbetsplats?

– Jag är en schysst arbetskompis helt enkelt. Jag tar hand om mina medarbetare och ser dem!