Biomedicinsk analytiker

”Då är det väldigt påtagligt att vi hjälper till.”

Mari, biomedicinsk analytiker.

Dygnet runt – året om – ska de vara redo att hjälpa till. ”Akuten kan ringa när som helst och behöva blod för att det har hänt en allvarlig olycka”, säger Mari Sandberg som arbetar som biomedicinska analytiker på Akademiska sjukhuset.

Hjältar eller detektiver? Det finns många ord som passar bra in på en biomedicinsk analytiker, och för Mari Sandberg är jobbet på blodcentralen en dröm som har slagit in.

– Jag gillar att leka detektiv. Dessutom får jag vara med och hjälpa människor, och det känns väldigt bra, säger Marie Sandberg som själv kom i kontakt med yrket under sin första praktik.

– Det var när jag började studera till sjuksköterska, och på min första praktik, som jag hamnade på en vårdcentral och fick jobba väldigt nära en biomedicinsk analytiker. Jag tyckte att det verkade jättespännande, så jag valde att ta ett sabbatsår och hoppade på den utbildningen i stället.

Hur blir man biomedicinsk analytiker?

– Man har förmodligen redan gått en naturvetenskaplig linje på gymnasiet, eller så får man läsa ett basår på universitetet. Själva utbildningen, som är på tre år, är väldigt bred. Transfusionsmedicin är bara ett av många områden som du kan jobba inom.

Vad gör man som biomedicinsk analytiker?

– Vi inom transfusionsmedicin tar emot blod från blodgivare och levererar ut blod till patienter som är i behov av det. Blodet testas av biomedicinska analytiker på mikrobiologen för att utesluta eventuella smittor innan vi kan lämna det vidare. Innan vi lämnar ut något blod ser vi också till att dela upp blodet i tre olika komponenter. 

Vilka är komponenterna, kan du förklara?

– En påse blod innehåller röda blodkroppar, plasma och trombocyter. Anledningen till att man delar upp blodet på det här sätter är för att det finns patienter som kanske bara är i behov av till exempel trombocyterna, och någon annan kanske bara behöver plasman. På det sättet kan faktiskt upp till tre patienter hjälpas av en enda påse blod.

Vad är det bästa med jobbet?

– Framförallt att jag får vara med och hjälpa människor. Akuten kan ringa när som helst och behöva blod för att det har hänt en allvarlig olycka, då är det väldigt påtagligt att vi hjälper till. Men jag gillar också de varierande arbetsuppgifterna, och mina kollegor så klart. Vi är ett härligt gäng.