Drifttekniker

”Man får lite extra puls när det ringer” 

Pierre, drifttekniker

Dag som natt är de redo – och om tekniken slås ut har de bara 45 minuter på sig att vara på plats. Driftteknikerna på Fastighet och service bidrar till att det dagliga arbetet inom Region Uppsala ska fungera.

– Jag trivs väldigt bra med att jobba i beredskap, man får lite extra puls när det ringer på telefonen, säger driftteknikern Pierre Wijk.

Efter 13 år på Sandvik Coromant valde Pierre Wijk, som är född och uppvuxen i Öregrund, att flytta in till Uppsala. Tack vare en kompis fick han tipset att Fastighet och service behövde anställa en elektriker på Akademiska sjukhuset. 

– När jag sökte jobbet som elektriker visade det sig att det redan var tillsatt. Men då fick jag veta att de behövde någon som kunde jobba med de automatiserade dörrarna och rörposten, och det kändes lockande, säger Pierre Wijk som är en av drygt 80 drifttekniker.

Vad är det bästa med jobbet?

– Det är nog friheten att själv kunna styra över min tid. Det finns alltid saker som behöver åtgärdas. När nya ingång 100 står klar i november 2018 kommer vi att ha ungefär, mellan tummen och pekfingret, 25 000 dörrar på hela Akademiska sjukhuset, av dessa är cirka 2 000 automatiserade på ett eller annat sätt. Sedan har vi också rörposten som ständigt är i behov av service. Det gamla systemet installerades redan hösten 1967 och efter 50 år är det en utmaning att hitta reservdelar när någonting går sönder. Men jag gillar det, jobbet är väldigt varierande, ingen dag är lik den andra, fortsätter Pierre Wijk som också slår ett extra slag för arbetsmiljön.

 – Speciellt på hösten och vintern är det ju faktiskt ganska skönt att jobba inomhus. Och med tanke på att vi jobbar på ett sjukhus så är det oftast väldigt rent och snyggt.

Vad krävs för att få börja jobba som drifttekniker?

– Antingen har man läst till elektriker på gymnasiet, eller kanske gått någon av de många komvux-utbildningarna som finns. Sedan måste man ha fullgjort sin lärlingsperiod.

Ett brett yrkesområde

Om man inte tycker att rörpost och automatiserade dörrar låter så spännande finns det gott om andra inriktningar som drifttekniker på Fastighet och service.

– Förutom elektriker så har vi också telefoni, ventilation, VVS, hissar och kyla för att nämna några av de många olika områden som finns. Hos oss är det ingen brist på jobb, tvärtom, och efter invigningen av nya ingång 100 är behovet än större, fortsätter Pierre Wijk som också gillar att man faktiskt bidrar till patienternas trygghet.

– Även om vi inte tar hand om patienterna så ser vi till att vårdpersonalen kan göra det, att patienterna får den hjälp de behöver och känner sig trygga, det är faktiskt en häftig känsla.