Konst – Grundutbildning

Upptäck ditt eget konstnärliga uttryck! Under ett oförglömligt år får du prova på olika konstnärliga tekniker, utveckla ditt konstnärliga språk och jobba med roliga teman och projekt. Vår grundutbildning vänder sig till dig som är nyfiken på konst och kultur och har en vilja att utvecklas kreativt.

Kursens innehåll

Under den två terminer långa utbildningen kommer du få jobba med olika konstnärliga uttryck. I undervisningen kommer du att möta ordinarie lärare samt ett flertal inbjudna gästlärare.

På höstterminen arbetar vi med konstnärliga tekniker, material och metoder som teckning, måleri, skulptur, grafiska tekniker och rumslig gestaltning. I utbildningen ingår orientering i samtidskonst och konsthistoria för att du ska få kännedom och förståelse för konstens uttryck och språk. Vi avslutar höstterminen med en utställning på Wik.

Vårterminen är fylld av olika workshops och ett fritt projektarbete, där du får arbeta självständigt och processorienterat. Under våren produceras två grupputställningar. I undervisningen ingår också gruppsamtal om det egna skapandet. Vi ser samtalen som en viktig del av utbildningen och en möjlighet för dig att hitta ditt konstnärliga språk och utveckla din förståelse för den egna gestaltningsprocessen. 

Under vårterminen gör vi också en studieresa till Berlin, där du kommer att få utforska konstens rika värld genom besök på gallerier, museer och konstnärsateljéer. Detta ger en unik möjlighet att fördjupa dig i konstens puls och inspireras av den dynamiska konstscenen i en av Europas mest kreativa städer.

Mål och syfte

Efter avslutad utbildning kommer du att ha en bra grund för vidare studier inom konstområdet. Du kommer att ha kunskap om olika tekniker och metoder inom bild och form, inblick i konstteori och kulturorientering samt ha utvecklat din förståelse för den egna gestaltningsprocessen.

Intyg efter avslutad utbildning

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg på de moment som ingår i utbildningen. 

Förkunskaper

Det finns inget krav på tidigare erfarenheter inom konst för att ansöka. För att gå utbildningen behöver du ha gymnasiekompetens eller motsvarande kunskaper från annan utbildningsform. Efter utbildningen kan du söka vidare till skolans konstnärliga fördjupningsår. Ditt intresse, din motivation och din vilja att utvecklas är det viktiga.

Ansökningskriterier

  • Ha fyllt 18 år
  • Fullständigt gymnasium eller motsvarande
  • Fullständigt ifylld ansökan i SchoolSoft, inklusive referensperson
  • Intervju

Att skicka med i ansökan

  • Personligt brev
  • Referensperson
  • Betyg
  • Arbetsprover: en teckning eller målning + ett arbetsprov i valfri teknik (exempelvis film, foto eller dokumenterad skulptur).

Känner du dig osäker på vad du ska skicka med i ansökan? Vi hjälper gärna till! Kontakta vår skoladministratör Ulf Eklund eller kursansvarig Sandrine Samulesson. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan. 

Om antagningen

När vi har tagit emot din ansökan görs ett urval och du kan komma att kallas till en intervju. Intervjun är till för att du ska få veta mer om hur det är att studera hos oss samtidigt som vi får veta mer om dig. Löpande antagning, antagningsbesked meddelas senast den 9 juni.

Urval

I urvalet tittar vi på arbetsprover, intervju, engagemang och gruppsammansättning. Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till skolan. 

Lärare

Sandrine Samuelsson, Jan Matsson, Tommy Löwe Eriksson + gästlärare. 

Jan Matsson är utbildad konstnär vid Kungl. Konsthögskolan och bildlärare vid Karlstads universitet. I sitt konstnärliga arbete fokuserar Jan på måleri, skulptur och improvisation – platsspecifika tillvägagångssätt är återkommande. Relationen mellan text och bild är också ett starkt intresse. 

Kurstid

Kursen är en heltidsutbildning som hålls på plats på Wik måndag till fredag. Kursen startar 18 augusti 2025 och slutar 29 maj 2026, med uppehåll för vinterlov 20 december 2025 till 4 januari 2026.

Kursplan

Vill du veta mer om vad som ingår i kursplanen för utbildningen. Läs här! 

Lokaler

Undervisningen på konstutbildning hålls i skolans ateljéer i den fristående magasinbyggnaden Tengbom. Skolan är utrustad med digital studio, skulpturverkstad med keramikugn, ljudstudio, stora ljusa ateljéer samt trä- och metallverkstad. Varje deltagare har en egen ateljéplats.

Kostnad

All undervisning är avgiftsfri. Vi tar ut en deltagaravgift på 4 400 kronor per termin. I denna avgift ingår material till workshops, försäkring, kopieringskostnader och vissa studiebesök. Kostnad för egen förbrukning tillkommer, samt kostnad för studieresa. Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Resa

På vårterminen gör vi en obligatorisk studieresa till Berlin. Resa och boende bokar vi gemensamt. I Berlin bor vi i 6-8 bäddsrum på hostel. Vi reser till Berlin med nattåg. Kostnaden för resan ingår inte i terminsavgiften. Resan kostar cirka 6 000 kronor. Kostnaden delas upp och faktureras månadsvis. Månadskostnaden som faktureras blir cirka 850 kr.

Internat

Vårt internatboende finns till för dig som vill ha närhet till skolan och gemenskap. Vill du bo på skolan under din utbildning? Läs här!

Ansökan

Ansökan till höstterminen 2025 är öppen. Sök senast 28 april!

Sök utbildningen här!

Länk till ansökan

Kontakt

Sandrine Samuelsson

Kursansvarig konst/lärare

Jan Matsson

lärare konst

Ulf Eklund

Skolsekreterare/Administrationssamordnare