Konst – Grundutbildning

Upptäck ditt eget konstnärliga uttryck! Under ett oförglömligt år får du prova på olika konstnärliga tekniker, utveckla ditt konstnärliga språk och jobba med roliga teman och projekt. Vår grundutbildning vänder sig till dig som är nyfiken på konst och kultur och har en vilja att utvecklas kreativt.

Kursens innehåll

Under den två terminer långa utbildningen kommer du få jobba med olika konstnärliga uttryck. På höstterminen arbetar vi med konstnärliga tekniker, material och metoder som teckning, måleri, skulptur och rumslig gestaltning. I utbildningen ingår orientering i samtidskonst och konsthistoria för att du ska få kännedom och förståelse för konstens uttryck och språk. Vårterminen är fylld av olika workshops och ett fritt projektarbete som presenteras i en utställning på Wikdagen.

I undervisningen ingår också gruppsamtal om det egna skapandet. Seminarieformatet integreras i undervisningen för att stödja ditt konstnärliga skapande, där dialogen blir en central del. Vi ser samtalen som en viktig del av utbildningen och en möjlighet för dig att hitta ditt konstnärliga språk och utveckla din förståelse för den egna gestaltningsprocessen. I undervisningen kommer du att möta ordinarie lärare samt ett flertal inbjudna gästlärare.

Under vårterminen gör vi en studieresa till Berlin, där du kommer att få utforska konstens rika värld genom besök på gallerier, museer och konstnärsateljéer. Detta ger en unik möjlighet att fördjupa dig i konstens puls och inspireras av den dynamiska konstscenen i en av Europas mest kreativa städer.

Mål och syfte

Efter avslutad kurs kommer du ha kunskap om olika tekniker och metoder inom bild och form, inblick i konstteori och kulturorientering samt ha utvecklat din förståelse för den egna gestaltningsprocessen. Kursen ger en bra grund för fortsatta studier inom konstområdet. 

Intyg efter avslutad utbildning

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg på de moment som ingår i utbildningen. 

Förkunskaper

Det finns inget krav på tidigare erfarenheter inom konst för att ansöka. För att gå utbildningen behöver du ha gymnasiekompetens eller motsvarande kunskaper från annan utbildningsform. Efter utbildningen kan du söka vidare till skolans konstnärliga fördjupningsår. Ditt intresse, din motivation och din vilja att utvecklas är det viktiga.

Ansökningskriterier

  • Ha fyllt 18 år
  • Fullständigt gymnasium eller motsvarande
  • Fullständigt ifylld ansökan i SchoolSoft, inklusive referensperson
  • Intervju

Att skicka med i ansökan

  • Personligt brev
  • Referensperson
  • Betyg
  • Arbetsprover: en teckning eller målning + ett arbetsprov i valfri teknik (exempelvis film, foto eller dokumenterad skulptur).

Känner du dig osäker på vad du ska skicka med i ansökan? Vi hjälper gärna till! Kontakta vår skoladministratör Ulf Eklund eller kursansvarig Sandrine Samulesson. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan. 

Om antagningen

När vi har tagit emot din ansökan görs ett urval och du kan komma att kallas till en intervju. Intervjun är till för att du ska få veta mer om hur det är att studera hos oss samtidigt som vi får veta mer om dig. Senast den 7 juni får du ett antagningsbesked från oss som du behöver tacka ja eller nej till. 

Urval

I urvalet tittar vi på arbetsprover, intervju, engagemang och gruppsammansättning. Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till skolan. 

Lärare

Sandrine Samuelsson, Jan Matsson + gästlärare. 

Kurstid

Kursen är en heltidsutbildning som hålls på plats på Wik måndag till fredag. Kursen startar den 19 augusti 2024 och slutar den 30 maj 2025.

Kursplan

Vill du veta mer om vad som ingår i kursplanen för utbildningen. Läs här! 

Lokaler

Undervisningen på Wiks konstutbildning hålls i skolans ateljéer i den fristående magasinbyggnaden Tengbom. Skolan är utrustad med digital studio, skulpturverkstad med keramikugn, ljudstudio, stora ljusa ateljéer samt trä- och metallverkstad.

Kostnad

Deltagaravgiften är 3 200 kronor per termin. I denna avgift ingår workshops, försäkring, kopieringskostnader och vissa studiebesök. Kostnad för egen förbrukning tillkommer samt kostnad för studieresa. Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Resa

På vårterminen gör vi en gemensam resa till Berlin. Resan kostar cirka 6 000 kronor. Vi bokar resa och boende gemensamt. Kostnaden för resan ingår inte i terminsavgiften. 

Internat

Vårt internatboende finns till för dig som vill ha närhet till skolan och gemenskap. Vill du bo på skolan under din utbildning? Läs här!

Ansökan

Ansökan till höstterminen 2024 är stängd. Ansökan till höstterminen 2025 öppnar i december 2024. 

Kontakt

Sandrine Samuelsson

Kursansvarig konst/lärare

Jan Matsson

lärare konst

Ulf Eklund

Skolsekreterare/Administrationssamordnare