Film och skådespeleri på helfart

Vill du utveckla dina kunskaper inom film och teater? Vill du arbeta i team och hitta din röst som konstnär? Då är du välkommen till vår ettåriga utbildning i film och skådespeleri.

Film och teater har mycket gemensamt, båda handlar om att väcka känslor, förmedla en berättelse och om närvaro. Under ett kreativt år får du söka din egen röst och dyka ner i din konstnärliga drivkraft. Inom både teater och film är teamet livsviktigt, hur kommunicerar en regissör med sina skådespelare? Hur hittar du trygghet och närvaro på scenen? Vilken roll i filmteamet vill du utveckla?

Utbildningens innehåll

Under året kommer du få lära dig flera olika tekniker för att skapa manus och att sedan jobba vidare med att gestalta berättelsen genom teater och film. Du kommer få praktiska kunskaper inom film, teater och manus. Vi kommer att skapa individuellt och i grupp, där trygghet, respekt, tolerans och lyhördhet är viktigt.

Vi speglar samtiden genom att ge en bred utbildning inom två ämnen som stödjer varandra, film och skådespeleri. Fysisk teater, filmteknik och manus är tongivande i utbildningen. Vi kommer att skapa manus på flera olika sätt och du kommer att få stå på scenen, bakom kameran, framför kameran samt arbeta med redigering.

Mål och syfte

Efter kursens avslut kommer du att vara väl förberedd för vidare studier inom film och teater. Du kommer ha ett arbetsprov (film) för ansökan till vidare studier. Efter utbildningen kommer du också att veta mer om vilken roll du trivs i och hur du vill gå vidare i arbetslivet.

Kursmoment
Film

  • Manus. Manusarbete, från förarbete till själva skrivprocessen och vidare till ett inspelningsbart underlag.
  • Regi. Iscensättning, kommunikation och stresshantering.
  • Redigering. Grundläggande reglerna för redigering.
  • Introduktion till tekniken: Kamera, ljud och ljus.
  • Filmbranschen. Hur ser verkligheten ut efter en filmutbildning? Studiebesök, gästlärare.

Teater

  • Fysisk teater. Vi arbetar med kropp och närvaro på scenen.
  • Devising, skapa ett manus i grupp. Vi jobbar med hela processen, från sökandet av idé till färdig produktion på scenen.
  • Berättarteater. Ett sätt att arbeta fram och spela teater om aktuella ämnen utan att vara beroende av färdiga pjästexter.
  • Skådespelarträning, kroppsspråk, improvisation, dans och samarbete i grupp.

Läs utbildningens kursplan här!

Intyg efter avslutad utbildning

Efter avslutad utbildning får du ett kursintyg på de moment som ingår i utbildningen. 

Lärare

Dani Kouyate är universitetsutbildad i Ouagadougou (Burkina Faso) och Paris (Frankrike). Åren 1985 och 2007 var han verksam i Frankrike med regelbundna uppdrag. Sedan 2007 är han bosatt och verksam i Uppsala men har många internationella uppdrag. Sedan 2008 arbetar han som teaterlärare på Wik, Region Uppsala  folkhögskola och som gästlärare på Uppsala Universitet, Institutionen för kulturantropologi och etnologi, parallellt med sitt konstnärliga skapande inom film och teater.

Kajsa Bilius är skådespelare, regissör och dramapedagog. Kajsa har specialiserat sig på devising, en process för att ta fram manus i grupp. Hon har jobbat både med professionella grupper och inom amatörteatern. Hon jobbar också med improvisationsteater, rörelse och kroppens berättande

Att skicka med i ansökan

  • Personligt brev
  • CV
  • Referensperson
  • Arbetsprov

Skicka in en film där du läser en monolog som du väljer själv. Ladda upp filmen på Youtube eller annan plattform och bifoga länken i din ansökan.

Förkunskapskrav

  • Du ska ha fyllt 18 år.
  • Behärska svenska i tal och skrift.
  • Ha gått gymnasium eller ha motsvarande erfarenhet.

Urval

I urvalet av deltagare bedömer vi följande kriterier:

  • Engagemang i en konstnärlig process.
  • Förmåga till kommunikation och samarbete i ett konstnärligt team.
  • Arbetsprov.

Efter urval bokas en digital intervju med dig som gått vidare i ansökningsprocessen. 

Kurstid

Kursen är en heltidsutbildning som hålls på plats på Region Uppsala folkhögskola på Wik, måndag till fredag. Kursen startar 18 augusti 2025 och slutar 29 maj 2026, med uppehåll för vinterlov 20 december 2025 till 4 januari 2026.

Kostnad

Undervisningen är avgiftsfri men skolan tar ut en deltagaravgift på 3 000 kronor per termin. I terminsavgiften ingår bland annat försäkring, kopieringskostnader och studiebesök. 

Internat

Vårt internatboende finns till för dig som vill ha närhet till skolan och gemenskap. Vill du bo på skolan under din utbildning? Läs mer här!

Ansökan

Sök senast 28 april.

Låter utbildningen som något för dig? Sök den här!

Länk till ansökan

Kontakt

Dani Kouyate

Kursansvarig Film och skådespeleri/lärare

Kajsa Bilius

Kursansvarig Film och skådespeleri/lärare

Ulf Eklund

Skolsekreterare/Administrationssamordnare