Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Matvanor
Ohälsosamma matvanor är näst efter tobak den största riskfaktorn för sjukdom i Sverige.
Mat är en del av den medicinska behandlingen och det är en viktig uppgift för vården att uppmärksamma patienternas matvanor och nutrition samt erbjuda råd och rätt behandling. Det kan handla både om att uppmärksamma ohälsosamma matvanor och undernäring. Genom att systematiskt arbeta med screening, bedömning, åtgärd och uppföljning kan rätt åtgärder erbjudas i ett tidigt skede. Det är viktigt att personal har kunskap om att patientens behov kan se olika ut i olika skeden och att rådgivning och behandling tar hänsyn till detta.
Stöd i arbetet för dig som personal
- Kunskapsunderlag Levnadsvanor, avsnitt matvanor (pdf)
- Undernäring, prevention och behandling (docplus)
- Kostråd (livsmedelsverket.se)
- Prata mat, rädda liv (livsmedelsverket.se)
- Matvanor för äldre (livsmedelsverket.se)
- Arbetsmaterialmaterial vid kvalificerat rådgivande samtal om hälsosamma matvanor (pdf)
- Samtal om matvanor i vården (sundkurs.se)
Stöd till patient eller anhörig
- Mat och din hälsa (pdf)
- Vill du äta hälsosamt? (informationsblad)
-
Extra energi och näring (pdf)
Råd till dig som gått ner i vikt eller riskerar att göra det.
-
Extra energi och näring för barn och ungdomar (pdf)
Råd när det är svårt att äta tillräckligt.
- Äta för att må bra (1177.se)
- Bra mat för barn och ungdomar (pdf)
Kontakt
Kontakt Nära vård och hälsa
Malin Larhammar, verksamhetsutvecklare
018-617 09 27
Kontakt Akademiska sjukhuset
Karin Kauppi, dietist / processledare hälsofrämjande sjukvård
018-611 87 55
Kontakt Lasarettet i Enköping
Cecilia Söderberg, verksamhetsutvecklare
0171-45 11 63
Kontakt Folktandvården
Kristin Markman, legitimerad tandhygienist
018-611 63 40