FAQ – tjänstgöring på jourmottagningar och beredskapsjour

2025-03-26

Dessa frågor och svar är framtagna inom Nära vård och hälsa. Då flera frågor rör avtal som kan skilja sig åt mellan Nära vård och hälsa och privata vårdgivare, bör du som medarbetare alltid kontrollera med din närmaste chef vad som gäller för dig som är privat anställd.

Varför är tjänstgöring på beredskapsjour och jourmottagningar en del av anställningen som läkare i Region Uppsalas primärvård?  
– Det är en del av uppdraget om man arbetar på vårdcentral i Region Uppsala. Det är en del av regelverket och finns beskrivet i dokumentet ”Förfrågningsunderlag för LOV (Lag om valfrihetssystem) vårdcentral” vilket är det som styr vårdcentralernas uppdrag. I kapitel 6.8 står:  

Leverantören ska delta med läkare i jour- och beredskapsverksamhet under veckans alla dagar, vardagar kl. 17.00-08.00, hela dygnet lördagar, söndagar och helgdagar. Nära vård och hälsa (NVH) har ett samordningsansvar för jour- och beredskapsverksamheten. Fördelning av jour- och beredskapsjourpass sker i förhållande till varje vårdcentrals listningstal. Leverantören ansvarar för bemanning och eventuell hyrkostnad för bemanning av de pass som Leverantören tilldelas.

Varför upplevs uppdraget inte vara känt bland medarbetarna? 
– Tidigare bemannades jourerna mestadels med ordinarie personal men under de senaste fem, sex åren har bemanningen till största delen gjorts med inhyrda läkare, vilket bland annat beror på pandemin. Då uppdraget är en del i vårt regelverk ska det nu återtas.  

Vad innebär tjänstgöringen?  
– Att vårdcentralerna får sig tilldelade pass att täcka med medarbetare som tjänstgör kväll och/eller helg vid antingen Tierps, Östhammars eller Enköpings jourcentral samt kväll/natt/helg på beredskapsjouren.  

Vad för sorts arbetsuppgifter och situationer kommer jag att ställas inför?  
– Huvudsakligen handlar det om att ta hand om primärvårdspatienter med olika symtom. Det kan också komma patienter med mer akuta tillstånd och sjukdomar som till exempel ormbett, allergiska reaktioner, infektioner samt patienter med symtom som kan tyda på hjärtinfarkt eller stroke. För det behöver du kompetens för att kunna bedöma vilka patienter som ska vidareremitteras till specialistnivå på Lasarettet i Enköping eller på Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Jag tycker inte att jag har kunskapen att utföra uppdraget, hur gör jag då?  
– Nära vård och hälsa ordnar utbildningsinsatser för dig i syfte att stärka kompetensen och för att kunna känna trygghet i uppdraget. Känner du dig ändå osäker kan du också besöka den jourmottagning du ska tjänstgöra vid och gå dubbelt ett arbetspass.   

Hur fördelas passen?  
– Passen fördelas solidariskt över samtliga vårdcentraler enligt en fördelningsnyckel.  

Hur ofta behöver jag utföra uppdraget?  
– Antalet arbetspass fördelas utifrån hur många listade patienter respektive vårdcentral har och sedan avgör varje enhet själv hur de väljer att bemanna med sina läkare. Det betyder att det inte går att svara exakt på hur många arbetspass du som enskild läkare får arbeta. Sannolikt rör det sig i genomsnitt högst om omkring ett arbetspass per månad. 

Innebär det att jag kan behöva jobba helger och nätter?  
– Ja, helger ingår i alla jourlinjer liksom nätter för beredskapsjouren. För nätterna i Tierp och Östhammar pågår en utredning om hur de ska bemannas efter 30/9-2025. Fram tills dess gäller att solidarisk bemanning i Tierp och Östhammar gäller pass fram till klockan 22. 

Jag bor långt från där beredskapsjouren och jourmottagningarna finns, hur tar jag mig dit och hem?
– Beträffande passen på beredskapsjouren utgår du från ditt hem och åker ut på uppdrag till patient vid behov. Till jourmottagningarna tar du dig på eget valfritt sätt.  

Kommer jag att få mindre tid till patientvård? 
– Jour- och beredskapspassen kommer att fördelas och bemannas solidariskt i förhållande till varje vårdcentrals listningstal. Det gör att det ser lite olika ut beroende på vilken vårdcentral du arbetar på. För en del kommer det innebära något mindre tid till patientvård, för andra inte.  

När ska tjänstgöringen börja gälla?  
– Den 1 januari 2025 började solidariskt bemannad tjänstgöring på beredskapsjouren och jourmottagningen i Enköping. Från och med april börjar tjänstgöring på Tierps och Östhammars jourmottagning.  

Finns det något forum där vi kan få ställa frågor?  
– Din närmaste chef kommer att kunna svara på frågor.

Har andra regioner jourtjänstgöring likt oss? 
– Ja, det är ett nationellt åtagande.  

Hur kommer fördelningen mellan jourpassen se ut mellan offentliga respektive privata aktörer? 
– De ska fördelas solidariskt och likvärdigt mellan såväl offentliga som privata. 

Vilka läkare ska gå jourer?  
– Läkare med läkarlegitimation.  

Varför bemannar man inte jourerna med endast ST-läkare? 
– Tidigare var ST-läkare anställda av ST-enheten som då kunde bestämma att jourtjänstgöring skulle ingå i deras uppdrag. Idag är den enskilda vårdcentralen arbetsgivare för sina ST-läkare och därmed är det chefen där som bestämmer vilka läkare som ska bemanna jourerna.  

Kommer jag gå back rent ekonomiskt av att jobba på jour?  
– Nej.  

Ingår storhelger i tjänstgöringen? 
– Ja  

Varför kallas det för nystart? Uppfattningen är att det inte är en omstart utan något som införts nu.  
– Jourtjänstgöring har funnits inom primärvården i Region Uppsala under en lång tid. Formerna för det har sett lite olika ut men det är inget som införts nu. Det vi gör nu är att vi återtar jourtjänstgöring så som det står i vårt uppdrag, därav namnet nystart.  

Kommer introduktionsutbildning att vara obligatorisk? 
– Ja.  

Kommer man få gå utbildning på den verksamhet där man ska göra jour?  
– Ja. Utbildningen är en heldag och ger en grund att stå på. Du får också chansen att se lokalerna där du ska jobba, var du kan hitta rutiner och riktlinjer med mera.  

Finns det något kunskapsstöd att ta del av?  
– Det nationella kunskapsstödet 1177 vårdpersonal är framtaget för primärvård och kan med fördel användas även av läkare som bemannar jourer och beredskap. 

Kunskapsstödet är diagnosbaserat och innehåller utöver kunskapsstöd även vårdprogram, vårdförlopp och vårdriktlinjer. Kunskapsstöden är anpassade för att stödja före, under och efter vårdmötet. I stöden finns bland annat delar om utredning, diagnostisering, behandling och uppföljning för över 350 tillstånd.  

Direktlänk: 1177 för vårdpersonal 
Komplett lista över befintliga kunskapsstöd på 1177 vårdpersonal: Kunskapsstöd - 1177 för vårdpersonal 

Tanken var att jourmottagningarna skulle bemannas från 1 januari 2025, men nu har en interimslösning införts, varför? 
– Den politiska ledningen har gett hälso-och sjukvårdsdirektören i uppdrag att sammankalla och leda en arbetsgrupp som har i uppdrag att se över en eventuell förändring av bemanningen nattetid på jourerna i Tierp och Östhammar. Arbete pågår i arbetsgrupper med exempelvis omvärldsbevakning och kommunikation medan en mindre grupp är utsedd för att arbeta fram ett konkret förslag. Under tiden har en interimslösning införts.  

Från när och hur länge gäller interimslösningen?  
– Den gäller från 1 april 2025 till 30 september 2025.  

Vem bemannar jourmottagningarna under pågående interimslösning?  
– Under pågående interimslösning är passen uppdelade så att nätterna bemannas av frivilliga läkare, timpersonal och i sista hand hyrpersonal. Kvällstid på vardagar och dagtid på helgerna ligger ansvaret att bemannas jourerna på länets vårdcentraler enligt den fördelningsnyckel som baseras på vårdcentralernas storlek.

Är det obligatoriskt för mig som läkare att tjänstgöra på jourmottagning?  
– Alla vårdcentraler, såväl privata som offentliga, tilldelas pass att bemanna jourmottagningarna. Det är ett uppdrag som måste utföras. Hur man väljer att bemanna sina tilldelade jourpass är upp till respektive enhet. 

Får jag lön utifrån schablon?  
– Nära vård och hälsa ersätter för jour enligt avtal baserat på den lön du har. Den med en högre grundlön kommer därmed att få en högre ersättning. Du får ersättning för bundenhet och arbetad tid vilket bygger på olika faktorer beroende på tid på dygnet. Som privat anställd får du kolla med din chef vad som gäller för dig.  

Vad är bundenhet och arbetad tid?  
– Bundenhet är den tid du befinner dig på arbetsplatsen men inte utför ett aktivt arbete. Det gäller mellan kl 00 och 07. Övrig tid räknas som arbetad tid, det vill säga när du fullgör arbete. 

Vem har arbetsgivaransvar för mig som enskild medarbetare? 
– Det har din chef på din vårdcentral.  

Varför skiljer sig informationen åt beroende på om jag jobbar på offentlig eller privat vårdcentral? 
– Grundförutsättningarna skiljer sig inte åt mellan privata och offentliga vårdcentraler. Till exempel är ersättningen till vårdcentralerna för varje arbetat pass lika stor och fördelningsnyckeln för antal jourpass är framräknad solidariskt. Däremot kan det skilja sig hur respektive arbetsgivare (till exempel Region Uppsala, Capio, Praktikertjänst, Meliva med flera) väljer att lösa arbetsgivarspecifika frågor så som milersättning, frivillighet och timvikarier. Det gör att informationen kan skilja sig åt beroende på var man är anställd. 

Kontakt

Kontakt avtalsfrågor:
Johan Nyström, utredare, hälso- och sjukvårdsavdelningen

Kontakt praktiska frågor:
Anne Johansson, biträdande förvaltningsdirektör, Nära vård och hälsa

Hitta på sidan