Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Nu tar vi nästa steg för utveckling av kunskapsstyrningen
Under 2024 genomfördes en översyn av det lokala systemet för kunskapsstyrning i Uppsala län. Genomlysningen visar att systemet är etablerat och att samarbetet mellan Region Uppsala och kommunerna i länet är en viktig framgångsfaktor. Samtidigt finns utvecklingsbehov. Det lokala syftet och målen med systemet behöver bli tydligare. Det är också viktigt att visa vilken nytta systemet ger i praktiken, samt att skapa gemensamma prioriteringar mellan olika aktörer.
Syftet med genomlysningen var att utvärdera hur väl kunskapsstyrningen fungerar inom Region Uppsala och i den länsgemensamma strukturen, samt identifiera utvecklingsbehov. Medarbetare och verksamheterna signalerade att det lokala systemet för kunskapsstyrning behövde utvärderas och förbättras. Den länsgemensamma styrgruppen upplevde samma sak och initierade uppdraget för genomlysningen.
Viktiga utvecklingsområden
Genomlysningen visade att flera delar av kunskapsstyrningen behöver förbättras. Samarbetet mellan olika förvaltningar och över organisationsgränser uppskattas, eftersom det bidrar till bättre relationer och ökad förståelse för vårdens flöden och processer.
– Många av de intervjuade lyfte fram vikten av en jämlik och evidensbaserad vård som drivkraft i deras arbete. Samtidigt upplever de att det lokala systemet för kunskapsstyrning har en otydlig målbild, vilket leder till en svårighet att engagera sig i arbetet och få med sig kollegor. Dessutom ser många inte kunskapsstyrningen som en naturlig del av deras dagliga arbete, utan som något separat från deras huvudsakliga uppgifter, säger Ida Thollin Hall, utvecklingsstrateg i Region Uppsala och fortsätter.
– Ett annat problem är att ansvar och befogenheter är oklara. Detta tros vara en av de största anledningarna till att systemet möter motstånd på lokal nivå. De som inte är direkt involverade i kunskapsstyrning beskriver det som krångligt, tidskrävande och bidragande till dubbelarbete, vilket minskar engagemanget.
För att skapa bättre förutsättningar framöver behövs en tydligare struktur för att styra, stödja och utveckla kunskapsstyrning lokalt. I dag är det oklart om ansvaret för kunskapsstyrningen ligger hos alla chefer och ledare eller bara hos den länsgemensamma styrgruppen. Det behöver bli tydligt vem som fattar vilka beslut.
– Även informationsflödet behöver förbättras för att kunskapsstyrningen ska fungera effektivt och upplevas som användarvänlig. Det måste bli lättare att förstå vilka beslut som fattas, vad de innebär och vilka personer som är involverade, säger Monica Edgren, utvecklingsstrateg i Region Uppsala.
I framtiden behöver kunskapsstyrningen bli en mer integrerad del av det vardagliga arbetet och av vårdens kvalitetsarbete. Därför planeras utbildningsinsatser inom både kvalitet och kunskapsstyrning, eftersom dessa områden hänger samman.
Här kan du ta del av delrapporterna som beskriver nuläget och framtida förändringar, samt slutrapporten för genomlysningen av det lokala systemet för kunskapsstyrning.
Återkoppling på slutrapporten inför genomförandeplan
Du kommer få möjlighet att ge återkoppling på slutrapporten innan genomförandeplanen tas fram. Två fysiska seminarier och ett digitalt dialogtillfälle kommer hållas. Syftet är att informera om innehållet, skapa dialog kring åtgärdsförslag och samla in fler idéer för utveckling av det lokala systemet för kunskapsstyrning. Uppdragsledarna kan även medverka vid andra relevanta möten vid behov.
Dokument
Kontakt
Kontakta uppdragsledarna om du har frågor om genomlysningen av det lokala systemet för kunskapsstyrning.
Ida Thollin Hall
Utvecklingsstrateg
Monica Edgren
Handläggare, övergripande verksamhet