Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Ny rapport om vårdkonsumtion, efterfrågad vård och vårdbehov för Uppsala län nu klar
Efterfrågan på och behovet av hälso- och sjukvård ökar samtidigt som kostnaderna för att producera den ökar mer än vad som kan förklaras av inflationen. Allt fler får vänta på insatta åtgärder vilket tyvärr gör att tillstånd förvärras och ökar resursåtgången för åtgärderna ännu mer.
På lång sikt ser vi alltså att ekvationen inte går ihop. Behovet av att planera långsiktigt och sätta in åtgärder på rätt nivå och i rätt tid är stort. Vården behöver successivt ställas om för att få ut mer hälsa för pengarna. För att kunna agera behöver vi blicka framåt för att idag kunna fatta strategiska och långsiktigt hållbara beslut. Det gäller både för vårdens utbud och för hur resurserna ska fördelas till en mer effektiv och nära vård.
Rapporten om vårdkonsumtion, efterfrågad vård och vårdbehov är ett led i arbetet att få fram bättre underlag för planering av vårdens resurser och utbud. Den är den andra i sitt slag och utvärdering från föregående års rapport har visat att vårdkonsumtionsprognoserna varit träffsäkra. Rapporten är resultatet av fortsatt metodutvecklingsarbete och utgör även ett bidrag till det nationella arbetet med att förutsäga framtida vårdbehov. Nytt för i år är att rapporten även omfattar avsnitt om såld utomlänsvård, kommunvisa prognoser av vårdkonsumtion inom primärvården, framskrivningar av vissa hälso- och sjukdomstillstånd och riskfaktorer för framtida ohälsa.
Rapporten och utvecklingsarbetet utgör också ett viktigt bidrag till det som kommer att kallas för Vårdens översiktsplan i Region Uppsala.
Några av de huvudsakliga iakttagelserna från rapporten.
- Fram till 2040 ökar andelen äldre i befolkningen samtidigt som andelen barn och unga minskar.
- Fram till 2031 ökar läkarbesök inom primärvården med 5 % och de övriga besöken med 14 %.
- Det sker en förflyttning från slutenvård till dagsjukvård, men det krävs lika mycket resurser för slutenvården.
- Gapet mellan somatisk specialiserad vård som efterfrågas och som produceras ökar.
- Vårdbehovet beräknas öka avsevärt på kort och lång sikt.
- Såld utomlänsvård minskar både som andel av den totala produktionen och i absoluta tal, med undantag för dagsjukvården som ökar.
Välkommen att ta del av rapporten.
Vårdkonsumtion, efterfrågad vård och vårdbehov 2025 (pdf)
Kontakt
Evelina Nilsson
Hälsoekonom
Tove Renn Gemzell
Utvecklingsstrateg