Nya rekommendationer för vaccination mot covid-19 från 1 mars

2023-02-28

Från och med den 1 mars gäller nya rekommendationer för påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19. Det innebär bland annat att personer som är 80 år eller äldre, eller bor på säbo, rekommenderas två påfyllnadsdoser per år. Personer som är 65–79 år, eller har medicinska riskfaktorer rekommenderas en dos per år.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer utgår från att befolkningen i stort har god immunitet mot covid-19. De som är äldre, sköra och har sämre immunförsvar behöver fylla på med vaccin en eller två gånger per år för att behålla skyddet mot svår sjukdom och död.

  • Personer som 80 år eller äldre, eller bor på säbo för äldre, rekommenderas två påfyllnadsdoser per år.
  • De som är 65–79 år, eller har medicinska riskfaktorer rekommenderas en dos per år, inför vintern i första hand.
  • Även personer som är 50–64 år rekommenderas påfyllnadsdos inför vintern om det gått längre tid än nio månader sedan senaste dosen. 
  • För personer yngre än 50 år finns inte längre några rekommendationer om vaccination mot covid-19. Den som önskar eller får en rekommendation av sin behandlande läkare att vaccinera sig har ändå möjlighet vaccinera sig.
  • Det kan vara aktuellt att vårdgivare ger råd till sina patienter under 80 år som har flera medicinska riskfaktorer att överväga två vaccindoser per år.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer i tabellformat (Powerpoint).

Bokning av tid för vaccination

Det går att boka tid för vaccination på 1177.se, genom att ringa 018-617 35 00 eller kontakta privata vaccinationsbyråer.

Kontakt

Smittskydd