Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Information och handläggning vid mpox klad I och klad II
Den 15 augusti konstaterades det första fallet av mpox klad I utanför Afrika när en person fick diagnosen i Stockholm. Här kan du läsa mer om symtom och handläggning av patienter med misstänkt eller konstaterad mpox.
Apkoppsvirus, som orsakar sjukdomen mpox, delas upp i två typer: klad I och klad II. Klad I är oftare kopplad till allvarligare sjukdom och kan även vara mer smittsam än klad II.
Sedan 2022 sprids mpox klad II i ett globalt utbrott, som främst omfattat män som har sex med män. Sedan november 2023 pågår även ett utbrott av mpox klad I i Demokratiska republiken Kongo och omkringliggande länder. 15 augusti konstaterades det första fallet utanför Afrika i det utbrottet när en person fick diagnosen i Stockholm. Den smittade personen hade rest till området i Afrika där smittspridning pågår, men i nuläget finns ingen misstanke om spridning i Sverige.
Handläggningen av mpox klad I och klad II skiljer sig på grund av den möjliga skillnaden i smittsamhet och att klad I kan leda till allvarligare sjukdom. Mpox klad I räknas till gruppen högsmittsam allvarlig infektion (HSAI) och ska misstänkas vid fall som kan ha samband med utbrottet som pågår i Afrika. Det är därför viktigt att fråga om patienter med misstänkta symtom har vistats i Centralafrika eller träffat andra personer med misstänkt eller konstaterad mpox under de senaste veckorna.
Vanliga symtom på mpox är feber, blåsor eller sår i underlivet, ansiktet eller på andra delar av kroppen som bål och extremiteter. Tiden från smitta till insjuknande, inkubationstiden, är vanligtvis 1-2 veckor men kan sträcka sig upp till 3 veckor.
Vid mpox omhändertas alla patienter på verksamhetsområde infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset. Vid misstänkt mpox hos patient i andra verksamheter hänvisas patienten till vistelse utomhus i väntan på transport och omhändertagande vid infektionsmottagningen.
Handläggning av mpox klad I sker enligt rutiner för aerosol-/luftburen smitta i:
- Smittskydd - Handläggning vid misstanke om högsmittsam allvarlig infektion (HSAI) utanför Akademiska Sjukhuset, Region Uppsala.se (pdf).
- Högsmittsam allvarlig infektion (HSAI) - VO Infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Region Uppsala.se (pdf).
Handläggning av mpox klad II sker enligt Mpox klad II – vårdhygieniska aspekter, Region Uppsala.se (pdf).
För mer information om mpox och utbrotten:
Kontakt
Vårdhygien
vardhygien@regionuppsala.se