Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Lär dig mer om anhöriga och anhörigstöd
De viktigaste länkarna till informations- och utbildningsmaterial för dig som i arbetet ger stöd till anhöriga.
Möter du barn som är anhöriga? Se även sidan Anhörigstöd till barn.
Om anhörigstöd och vem som är anhörig
På dessa webbplatser finns bra information om anhörigstöd för dig som i arbetet möter anhöriga eller arbetar med verksamhetsutveckling på området.
-
Stöd till anhöriga (kunskapsguiden.se)
Kunskapsguiden är en nationell webbplats som samlar kvalitetssäkrad kunskap från myndigheter och andra aktörer. Här kan du kan läsa vad som gäller angående stöd till anhöriga då den närstående har psykisk ohälsa, funktionshinder, är äldre eller har missbruks- och beroendeproblematik. Det finns också länkar till lägesrapporter, meddelandeblad, målgruppsanpassade sammanfattningar, rekommendationer och vägledningar, statistik och uppföljningar och systematiska översikter och kartläggningar.
-
Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka (anhoriga.se)
Nka publicerar löpande information, kunskapsöversikter, utbildningar och filmer.
-
Fakta om anhöriga och stöd (anhoriga.se)
Här har Nka samlat fakta inom områdena:
- Vem är anhörig?
- Hur många anhöriga finns det?
- Anhörigas stödbehov.
- Anhöriga är "experterna".
- Barn som anhöriga.
-
Stöd till anhöriga – Vägledning till kommunerna för tillämpning av 5 kap. 10 § socialtjänstlagen (pdf)
Socialstyrelsen beskriver kommunens ansvar för anhörigstöd och ger vägledning i hur socialtjänstlagen kan tillämpas.
Samtycke och samverkan med anhöriga
Läs om vad som gäller när anhöriga är en del i samverkan.
-
Samordnad individuell plan – SKR.se
Samordnad individell plan (SIP) är ett stödverktyg för samverkan mellan socialtjänst, hälso- och sjukvård, den närstående och andra för den närstående viktiga parter
-
Sekretess- och tystnadspliktsgränser i socialtjänsten och i hälso- och sjukvården, Socialstyrelsen (pdf)
Socialstyrelsens rapport om sekretess- och tystnadspliktsgränser tydliggör rättsläget kring vilken information som får bytas mellan verksamheter, professioner och huvudmän inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
Webbutbildning
Webbutbildningen Utveckla stöd till anhöriga vänder sig till dig som arbetar inom äldre- och funktionshinderområdet som möter människor som drabbats av sjukdom eller funktionshinder. Du kanske arbetar som chef, handläggare, inom kommunal hälso- och sjukvård, som omvårdnadspersonal eller inom boendestöd.
Utbildningen är framtagen av Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) och består av två delar. Den första delen tar cirka 1,5 h och genomförs individuellt. Den andra delen genomförs med fördel i grupp tillsammans med dina kollegor.
Utbildningen innehåller flera fallbeskrivningar där du får möjlighet att kartlägga den närståendes behov och vilka personer som är av betydelse i dennes närhet. Vilka är de personer som stöttar och vårdar en närstående, vilket stöd efterfrågas och vad kan samhället och den enskilda arbetsplatsen erbjuda? Utbildningen tar också upp vilken värdegrund som styr bilden av de anhöriga. Kan man se anhöriga som en värdefull resurs eller är de en belastning i arbetet kring den närstående?
Relaterade länkar
Kontakt
Tipsen är framtagna av Länsnätverk för anhörigstöd och FoU Socialtjänst.
Sanna Juhlin
Regional utvecklingsledare