Basutbildning i länet: Brett kunskapslyft om skadligt bruk och beroende

2025-04-04

Under två fullspäckade utbildningsdagar i mars samlades yrkesverksamma och studenter i Uppsala för att få bättre koll på orsakerna till beroende, vad det kan leda till och hur olika professioner kan arbeta med målgruppen.

Temat belystes ur olika perspektiv av forskare, myndigheter, yrkesutövare, brukare och anhöriga. Som guider och samtalsledare fanns Maria Adenhav Lantz från FoU Socialtjänst och Anna Haid från Länsstyrelsen.

Anhörig- och brukarrepresentanter: Satsa på öppenhet och delaktighet

Anna Bergfors inledde utbildningen med en inblick i den maktlöshet, skuld och isolering som anhöriga kan uppleva. "Jag hade gärna pratat om någon hade frågat", sa hon och önskade mer information om det anhörigstöd som finns i länet (läs om stödet och erbjud broschyren).

Elsa Kjellander från Brukarrevisionsbyrån i Uppsala län (BRiU) knöt an till upplevelsen av skuld och skam som kan plåga både anhöriga och den som själv lever med en sjukdom. Hon manade professionen till respekt och att i möjligaste mån erbjuda personen valmöjligheter. Tillit och delaktighet stärker självkänslan.

basbilder25.pngAnna Bergfors och Elsa Kjellander.

Från molekylnivå till samhällsperspektiv

Det är bra att delta i beslut som rör ens liv och hälsa, instämde professor Fred Nyberg från U-FOLD. Samtidigt förklade han ur ett biologiskt perspektiv varför det kan vara så svårt att följa sin egen vilja när "hjärnan är kidnappad" – hur belöningssystemet påverkas av olika substanser och hur genetiska faktorer kan spela in. 

Charlotta Rehnman från CAN presenterade statistik över alkohol- och narkotikaanvändning i Sverige, vilket gav en bild av problematikens omfattning. Deltagarna fick också lära sig om begrepp inom området, från riskbruk till beroendesyndrom, och vilka styrdokument som reglerar arbetet.

basbilder22.pngFred Nyberg och Charlotta Rehnman.

Hjälp som verkligen hjälper

Andra dagen inledde Pernilla Ågård, vetenskaplig handledare vid FoU Socialtjänst, med att fråga åhörarna varför de hade valt sitt yrke. Många svarade att de ville hjälpa människor, och Pernilla gick igenom hur evidensbeserad praktik kan säkerställa att insatserna gör mer nytta än skada.

En nyckel är också bemötandet. Psykolog Herman Söderberg presenterade dialektiska strategier för ett icke-dömande förhållningssätt, medan brukarrepresentanterna Petra Rohrer och Ylva Larsson berättade om hur olika bemötanden har påverkat dem.

"Hon fanns alltid där för mig och det var okej att jag inte alltid orkade ta nästa steg", sa Petra om en sjuksköterska som förändrat hennes liv.

basbilder3.pngPernilla Ågård, Ylva Larsson och Maria Adenhav Lantz.

Beroende kräver helhetssyn

Personer med ett skadligt bruk eller beroende befinner sig ofta i en komplex livssituation. Bland annat har uppemot hälften samtidigt en annan psykiatrisk diagnos. Sådan samsjuklighet innebär särskilda utmaningar vid behandling, förklarade chefsöverläkare Tobias Eriksson.

Socialstyrelsen uppmärksammade anhöriga barns situation i sin presentation av familjeorienterat arbetssätt. Särskilt utsatta grupper lyftes också genom föreläsningar om våldsutsatta kvinnor och hemlöshet.

Avslutningsvis gav Håkan Leifman en framåtblick om förändringar inom området, bland annat till följd av samsjuklighetsutredningen och den nya socialtjänstlagen.

Fördjupande seminarium 22 maj

Temat är "Framtidens vård och stöd vid skadligt bruk och beroende". Välkommen att delta digitalt!

Bakgrund och kontakt

Den 11 och 25 mars 2025 arrangerade FoU Socialtjänst för tredje gången basutbildningen om skadligt bruk och beroende i samarbete med U-FOLD vid Uppsala universitet och Länsstyrelsen i Uppsala län. Satsningen, med rötter i det tidigare Regionförbundet, inleddes i sin nuvarande form 2021.

De närmare hundra deltagarna var medarbetare inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården och relaterade verksamheter i länet. Några platser var reserverade för VFU-studenter från Uppsala universitet.

Utbildningen ger deltagarna en bred kunskapsgrund för att möta personer med beroendeproblematik på ett professionellt och medmänskligt sätt. På längre sikt ska basutbildningen och efterföljande seminarier bidra till bättre, mer samordnade och jämlika insatser i länet.

Annie Palmgren

Kommunikatör

Maria Adenhav Lantz

Regional utvecklingsledare