Mentorskapsprogram för filmare 2023

Region Uppsala utlyser ett mentorskapsprogram inom filmområdet för genomförande under hösten 2023. Programmet riktar sig till dig som är professionell utövare inom filmområdet, och som är boende och verksam i Uppsala län.

Programmet ger två personer möjlighet till utveckling av en filmidé genom stöd från en mentor antingen inom dokumentärfilm eller fiktion. Mentorerna är erfarna fotografer/regissörer/producenter med stor kunskap och erfarenhet i filmområdets olika villkor.

Våra mentorer

KB-Mentorskapsprogram-Ellen-Fiske.jpg

Ellen Fiske är född och uppvuxen i Uppsala och jobbar som dokumentärfilmsregissör. Hon är utbildad vid Nordens folkhögskola Biskops-Arnö och Stockholms Dramatiska högskola. Ellen har bland annat regisserat de prisbelönta dokumentärerna Josefin & Florin, tillsammans med Joanna Karlberg, och Scheme Birds tillsammans med Ellinor Hallin. Filmerna har vunnit priser på bland annat Tribeca Film Festival, Prix Europa och Guldbaggegalan.

KB- Mentorskapsprogram Yana-Martsynkevych.jpg

Yana Martsynkevych flyttade från Ukraina till Sverige som tonåring. Hon har studerat filmvetenskap på Stockholms Universitet, filmproduktion på Kulturama och regi på Stockholms Dramatiska Högskola. Hennes kortfilm Lost in Kyiv tilldelades Filmstadens Pris och Anders Sandrews Manusstipendium. Idag jobbar Yana med sin långfilm Day One, där civilbefolkningens relationer i vardagen skakas om av en fullskalig invasion. Yana undervisar även i regi på Kulturama och Sundbybergs Högskola.

Programmets upplägg

En träff i månaden från september till november 2023. Varje tillfälle är två timmar långt och planeras tillsammans av adept och mentor.

Ansökan

Skriv ett brev om vem du är och varför du söker mentorskapsprogrammet hösten 2023. Beskriv vad du behöver få hjälp med att utveckla och stärka, gärna kopplat till ett pågående projekt eller filmidé. Välj antingen dokumentärfilm eller fiktion. Bifoga CV/meritförteckning och ev. filmlänkar.

Skicka in din ansökan senast den 28 augusti till kultur@regionuppsala.se med ärendetext ”Mentorskapsprogram film 2023”. Adept/deltagare utses i början av september utifrån inkomna ansökningar.

Louise Bown

Verksamhetsutvecklare film

Hitta på sidan