Bedragare utger sig för att ringa från Region Uppsala

Uppringarna säger att de ringer från bland annat Folktandvården och röntgenmottagningen, men även från andra verksamheter.  Region Uppsala ber aldrig personer lämna ut kontonummer eller bank-ID via telefon.

Pågående forskning

Läs om pågående forskning gällande föräldraskap vid kognitiva svårigheter och som SUF-Kunskapscentrum är involverad i.

Man som håller ett barn i famnen

Erfarenheter hos autistiska mödrar som möter mödrahälsovården

SUF-Kunskapscentrum genomför en intervjustudie om hur autistiska mödrar/mödrar med autism upplever kontakten med mödrahälsovården. Studien fokuserar på graviditeter, förlossningar och tidigt föräldraskap. Upplevelser av bemötande samt eventuella behov och önskemål gällande anpassningar och stöd, kommer att studeras. Kunskapen om hur autistiska mödrar/mödrar med autism upplever sina kontakter med mödrahälsovården är mycket knapphändig. Vi hoppas därför att studien ska bidra med ökad kunskap om hur yrkesverksamma kan ge bästa möjliga stöd. Studien görs med forskningsmedel från Region Uppsala i samverkan med mödrahälsovården. Studien har godkänts av etikprövningsnämnden. Forskargruppen inkluderar även en autistisk mamma som deltar i alla delar av studien.

Erfarenheter hos autistiska mödrar som möter mödrahälsovården

Pappastudien – Erfarenheter från pappor med IF

SUF genomför en studie som undersöker hur pappor med intellektuell funktionsnedsättning (IF) uppfattar sin föräldraroll och faktorer som försvårar respektive underlättar i föräldraskapet. Likaså undersöks hur papporna ser på stöd i sitt föräldraskap. Pappor med IF är en osynlig grupp i samhället, vilket avspeglas i att väldigt lite forskning har gjorts. Vi hoppas att studien ska kunna bidra med ökad kunskap om hur yrkesverksamma som kommer i kontakt med dessa pappor kan ge bästa möjliga stöd. Studien görs med medel från Erik och Carola Tengströms fond och har godkänts av etikprövningsnämnden.

Pappastudien – Erfarenheter från pappor med IF

Utvärdering av föräldraskapsstöd - Parenting Young Children

Örebro universistet är forskningshuvudman för projektet som är finansierat av forskningsrådet FORTE, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.  Forskningsprojektets syfte är att studera PYC föräldraskapsstöd i relation till annat föräldraskapsstöd som socialtjänsten erbjuder föräldrar som är i behov av stöd i sitt föräldraskap, så kallat treatment as usual (TAU).
SUF-Kunskapscentrum är samarbetspart i forskningsprojektet.

Utvärdering av metod för föräldraskapsstöd - Parenting Young Children - i hemmiljö för föräldrar med kognitiva svårigheter där det finns risk för försummelse - Örebro universitet (oru.se)