Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Pågående utvecklingsarbetet
Läs om pågående utvecklingsarbete gällande föräldraskap vid kognitiva svårigheter och som SUF-Kunskapscentrum är involverad i.
Familjeorienterat boendestöd
Familjeorienterat boendestöd (FOBS) är en samordnad insats med ett tydligt fokus på stöd i föräldraskapet som huvudsakligen sker i hemmet. Det är två former av stöd som samordnas: boendestöd och familjebehandling.
Syftet med FOBS är att över ett längre tidsperspektiv ge ett praktiskt och pedagogiskt stöd som anpassas efter individens och familjens behov. Det bidrar till ökad föräldrakompetens samt i den mån som det behövs, att etablera och säkerställa kompensatoriskt stöd. Det handlar om stöd över tid som uppväger för förälderns svårigheter i föräldraskapet.
En grundläggande kompetens för de som ger FOBS insatsen i hemmet är föräldrastödsprogrammet Parenting Young Children (PYC).
En kommun som utvärderat FOBS är Växjö. Utvärderingen visar att vinsterna med arbetssättet är många för föräldrarna, barnen och boendestödjarna:
Stödet beskrivs som framgångsrikt bland annat då det intar ett helhetsperspektiv, ges över tid och anpassas efter stödtagarens behov
I förhållande till placering av barn utanför hemmet är det möjligt att insatsen skulle kunna användas i förebyggande syfte, eftersom den innebär att familjen får stöd i hemmet och föräldern i föräldraskapet
Stödet uppfattas bidra till en ökad föräldraförmåga hos stödtagaren. Både på så vis att stödet fungerar kompensatoriskt, men även att stödtagare med stöttning av boendestödjare kan träna på och utveckla sina föräldraförmågor
Insatsen finns etablerad i olika delar av Sverige och det pågår för närvarande ett organiserat utvecklingsarbete inom Uppsala län.
På gång:
Vi har en ambition att bygga ett nationellt FOBS-nätverk.
Vill du vara med, fyll i anmälningsformuläret.
Uppstartsmöte: 29 nov kl 11:00-12:15 (digitalt).
Kontakta Lydia Springer för mer info och anmälan.
Förstå familjen
Förstå familjen är ett verktyg framtagen på nationell nivå, om att möta föräldrar som lever med olika kognitiva svårigheter.
Verktyget riktar sig till alla som i sitt arbete träffar föräldrar och blivande föräldrar. Förstå familjen innehåller kunskap, berättelser och frågor att fundera och resonera kring. Verktyget är också fyllt med konkreta tips och förslag på hur ni kan säga och göra för att nå fram, förstå mer, guida i föräldraskapet och samarbeta för att ge rätt stöd.
Förstå familjen - Websida med introduktionsfilm på 3 min
Under 2023 och 2024 pågår en satsning inom Uppsala län för att introducera och sprida verktyget. Tillsammans med Region Uppsala och Knivsta kommun anordnar SUF-Kunskapscentrum två halvdagar för att presentera samtalsverktyget och inspirera till att förbättra förutsättningarna för föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn. Målet är även att berätta mer om den samverkan som finns i kommun och region för att stödja familjer där föräldrar har kognitiva svårigheter.
Dagen anordnas med medel från statsbidraget för förstärkt föräldraskapsstöd som syftar till att nå en ökad och jämlik tillgång till föräldraskapsstöd. Med dessa medel har även en projektsamordnare kunna knytas till arbetet för att var en resurs i det fortsatta implementeringsarbetet lokalt.
Citat från deltagande yrkesverksamma:
Med rätt stöd blir föräldrarna tryggare vilket underlättar för de professionella”
Stressen kan minska i familjer där föräldrar har kognitiva svårigheter”
Det blir lättare för personal att vara flexibla i sin kommunikation om de tar del av materialet”
Mitt Vuxenliv - Livskunskap
Mitt Vuxenliv - Livskunskap är ett treårigt projekt som ägs och drivs av Riksförbundet FUB. Syftet med Mitt Vuxenliv - Livskunskap är att unga med intellektuell funktionsnedsättning ska få kunskap och förutsättningar så att de kan göra informerade val om vuxenlivet och om föräldraskap. Allmänna arvsfonden finansierar projektet. Projektet startade 2020 och avslutades 2023. Allt material från projektet finns tillgängligt på Mitt vuxenliv-Livskunskap.