Allmän kurs 1 - Nära dig

För dig som inte har några tidigare gymnasiestudier och saknar yrkeserfarenhet.

I kursen får du jobba med frågor som berör ditt liv och din närhet till Uppsala och vår region. Du känner också att du behöver tid att komma igång med studier. Här finns möjlighet till individuell utveckling tillsammans med andra. Vi bedriver blockstudier vilket innebär att du under åtta veckor arbetar med två olika block i veckan. Under ett läsår är det fyra stycken åtta-veckorsperioder. Skapande verksamhet och fysisk aktivitet ingår. Kursen är första steget till en gymnasiekompetens.

Vem kan söka kursen?

Du som inte har några tidigare gymnasiestudier och saknar yrkeslivserfarenhet söker till denna kurs. Du ska ha fullföljt dina grundskolestudier och kunna tala och skriva svenska. Nyfikenhet, upptäckarglädje och studiemotivation är nyckelord för dig!

Ämnesbeskrivningar med några exempel på teman.

Svenska: "Vad är budskapet", "En värld full av ord" och "Språket som redskap"

I dessa studieblock får du träna studieteknik, läsa andras och skriva egna texter samt öva dig i berättandets konst. Du arbetar tillsammans med gruppen med projekt inom olika språkområden som exempelvis recensioner, referat, insändare och "internetspråk". Du får presentera dina arbeten såväl i skrift som muntligt inför gruppen.

Historia: "Hur var det då?"

Djupdykning i svensk historia till och med vasatiden med tyngdpunkt på Uppsala. Vi gör små fördjupningar inom valda områden som redovisas på ett varierat sätt. Möjlighet finns till studiebesök.

Naturkunskap: "Miljö och framtid"

Bakom blockrubriken döljer sig baskunskaper i exempelvis ekologi, kemi, geografi och energi. Du får arbeta både enskilt och i grupp. Du eller gruppen formulerar er kring en frågeställning inom dessa områden som ni sedan presenterar muntligt och skriftligt.

Samhällskunskap: "Makt och pengar"

I dessa block får du tillfälle att lära känna Uppsala, stadens framväxt och hur kommunen styrs. Hur kan du påverka ditt liv och var fattas de verkliga besluten? Vi studerar ekonomi och gör en egen budget. Vi tittar på vilka inköp vi faktiskt gör och diskuterar hur pengarna ska räcka. Studieteknik vävs in i arbetena som vi gör. Vi planerar gemensamma studiebesök.

Engelska

Vi använder språket aktivt, exempelvis när vi samtalar med varandra, läser litteratur eller skriver olika texter. Du får arbeta mycket med skönlitteratur och analyser som du presenterar på engelska. Du studerar tillsammans med andra som är på samma nivå som du.

Matematik

I matematik utgår vi från din egen nivå och jobbar vidare därifrån. Vi gör det tillsammans med andra. Innehållet kan se olika ut i de olika grupperna. Det handlar om allt ifrån de fyra räknesätten och hur vi kan använda matematiken i vardagen till mer matematiska formler och textförståelse.

Skapande

Här kan du välja mellan olika alternativ och du gör ett val varje läsår. Detta år erbjuder vi bild och form, körsång, odling och återbruk, rollspel, musik samt film och berättande.

Friskvård

Som ett led i skolans hälso- och miljöprofil ingår fysisk aktivitet med en timmes friskvård i veckan. Här ser du några exempel: Bordtennis, mindfulness, paddla kanot eller cykling.

Kostnad

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en avgift på 2000 kronor per läsår som täcker vissa studiebesök, visst studiematerial, kopieringskostnader och elevförsäkring. Kostnader för eventuella studieresor och litteratur tillkommer.

Kursdatum

Läsåret 2023-2024

Höstterminen: 2023-08-21 – 2023-12-20

Vårterminen: 2024-01-08 – 2024-06-07

Läsåret 2024-2025

Höstterminen: 2024-08-19 – 2024-12-20

Vårterminen: 2025-01-07 – 2025-05-30

Öppet hus

Skolan bjuder in till två öppet hus i vår, 27 februari och 14 mars. Läs mer i kalendariet här.

Ansökan

Ansökan till höstterminen 2024 är öppen 1 januari till 15 maj. Antagning sker löpande, så ansökan stänger tidigare om kursen blir fullsatt. Har du skyddad identitet ska du ringa och få hjälp med din ansökan. Se telefonnummer under Kontakt.

Ansökan allmän kurs Uppsala

Länk till ansökan
Heby Uppsala

Kursplan Allmän kurs gymnasienivå

I kursplanen kan du läsa mer om kursens mål och innehåll.

Kontakt

Region Uppsala folkhögskola, Uppsala

E-post: rufhsk.uppsala@regionuppsala.se

Telefon: 018-611 66 06