Ansök om FoU-medel för den nära vården

Ansökningsperioden för FoU-medel för den nära vården 2025 är öppen mellan 7 april och 9 juni 2025 klockan 23.59. Du kan då ansöka om medel för 2026.

Varje år delar Region Uppsala ut cirka nio miljoner kronor i särskilda forskning och utvecklings-medel (FoU-medel) för att finansiera projekt med patientnära inriktning. Medlen är fördelade till Nära vård och hälsa, Folktandvården och övergripande inom Region Uppsala. Den här ansökan gäller Nära vård och hälsa och privata vårdgivare som har avtal med Region Uppsala.

Du kan öppna och bekanta dig med formulären för forsknings-, utvecklings- och samverkansdoktorandprojekt, men utkast kommer inte att sparas innan utlysningen öppnar. 

Behörighet att söka

Projektmedel kan sökas av anställda vid en enhet under Vårdstyrelsens budget inom förvaltningen Nära vård och hälsa eller vid en vårdcentral med vårdavtal med Region Uppsala. Anställningen ska vara minst 33 % eller motsvara den kliniska delen i en förenad tjänst och vara aktiv både vid ansökningstillfället och under hela projektets löptid, även vid vikariat eller projektanställning.

Huvudsökande måste tydligt ange i sitt CV i ansökningssystemets personkort att dessa kriterier uppfylls.

Forskningsprojekt

Ett forskningsprojekt är ett systematiskt arbete för att söka ny kunskap. Huvudsökande bör vara disputerad. Om så inte är fallet måste minst en disputerad medsökande vara ansvarig för etikgodkännande och andra nödvändiga tillstånd.

Maximalt belopp att söka: 250 000 kronor per ansökan.

Utvecklingsprojekt

Ett utvecklingsprojekt är ett systematiskt arbete som använder forskningsresultat, vetenskaplig kunskap eller nya idéer för att utveckla processer, system eller metoder. Det kan också innefatta förbättringar av befintliga lösningar.

Däremot omfattas inte verksamhetsutveckling, ordinarie kvalitetsarbete eller löpande klinisk uppföljning.

Maximalt belopp att söka: 150 000 kronor.

Samverkansdoktorandmedel

Huvudsökande ska vara, eller inom kort bli, antagen som samverkansdoktorand. Medel betalas ut först efter att doktoranden har uppvisat antagningsbevis.

Maximalt belopp att söka: lönemedel upp till 20 % samt ytterligare maximalt 30 000 kronor för projektomkostnader kopplade till doktorandprojektet.

Mer information

Detaljerade krav inom varje kategori finns i respektive ansökningsformulär.

Workshop den 14 maj

Under utlysningstiden anordnas en workshop där du får möjlighet att få hjälp med tips och tricks kring ämnesval, målformulering, klartextskrivande och andra frågetecken kring ansökan. Du ska bidra med en preliminär ansökan med preliminär projektplan och budget senast en vecka innan workshop.  

Tid och plats

14 maj klockan 13–16. Workshopen genomförs på Teams, vi skickar ut länk till dig som är anmäld.  

Anmäl dig senast 7 maj via mejl till magnus.peterson@regionuppsala.se