Ansök om Region Uppsalas riktade FoU-medel

Ansökningsperioden för Region Uppsalas riktade FoU-medel 2025 är öppen mellan 1 februari och 8 april 2025 klockan 23.59. Du kan då ansöka om medel för 2026–2027.

Varje år delar Region Uppsala ut cirka nio miljoner kronor i särskilda forskning och utvecklings-medel (FoU-medel) för att finansiera projekt med patientnära inriktning. Medlen är fördelade till Nära vård och hälsa, Folktandvården och övergripande inom Region Uppsala.

Krav på projektet

För patientnära forsknings- och utvecklingsprojekt ska den direkta patientnyttan vara tydlig och gynna patienten inom en nära framtid. Projektet ska kunna genomföras med tilldelat belopp eller med dessa medel som delfinansiering av välavgränsade delar av större projekt. Tvärvetenskapliga projekt premieras.

Djurstudier beviljas som regel inte medel eftersom de riktade FoU-medlen är avsedda för studier där patientnyttan tydligt kan identifieras inom en relativt nära framtid.

Användning av beviljade medel

Beviljade medel får användas till lön, översättning, datainsamling, statistisk bearbetning och projektnära material.

Krav på deltagare

FoU-medlen riktar sig till personer med begränsad erfarenhet av FoU-arbete eller till personer som befinner sig i början av sin forskarkarriär. 
 
För att ansöka om forsknings- och utvecklingsmedel måste du vara anställd inom Region Uppsala eller vid enhet som har vårdavtal med Region Uppsala eller anställd vid Uppsala Universitet med uppdrag inom Region Uppsala om minst 30 procent. Din anställning skall till sin omfattning vara minst 30 procent av en heltidstjänst, vara aktiv vid ansökningstillfället och under hela projektet. Olika krav ställs på den sökande för forsknings- respektive utvecklingsmedel och finns skrivet i formulärets anvisningar.

Forskningsmedel

  • Forskningsprojekt definieras som ett systematiskt arbete för att söka efter ny kunskap.
  • Det är möjligt att söka upp till 175 000 kronor.
  • Utlysningen riktas till följande kategorier av medarbetare:
    • Personer antagna till doktorandutbildning.
    • Personer som siktar på doktorandutbildning. Oregistrerad doktorand ska bifoga intyg från tilltänkt handledare.
    • Personer med avlagd doktorsexamen, högst fem år sedan examen med tillägg för till exempel föräldraledighet.

Utvecklingsmedel

  • Utvecklingsprojekt definieras som ett systematiskt arbete som utnyttjar forskningsresultat, vetenskaplig kunskap eller nya idéer för att åstadkomma nya processer, system eller metoder, eller förbättringar av redan existerande sådana.
  • Det är möjligt att söka upp till 80 000 kronor.
  • Det finns inga formella krav på att sökande ska vara antagen till doktorandutbildning eller avlagt doktorsexamen men det är en fördel om den sökande har grundläggande kunskaper om forskningsmetodik samt tidigare erfarenhet av att bedriva projektarbete.
  • Avsikten är att stödja projekt som till exempel avser att införa eller utvärdera nya behandlingsmetoder, hjälpmedel med mera.

Att tänka på när du ansöker

Ansökningsperioden 2025 är öppen mellan 1 februari och 8 april 2025 klockan 23.59. Du kan då ansöka om medel för 2026–2027.
 
Du kan endast söka medel för en period i taget. Du kan ansöka om förnyade medel vid senare tillfälle, dock ska tidigare beviljade medel redovisas innan nya medel betalas ut. Det är möjligt att få medel för flera projekt.
 
Den här ansökan hör inte ihop med Folktandvårdens eller Primärvårdens riktade FoU-medel. Vänd dig dit om du vill söka deras medel.
 
Ansökan sker i det webbaserade systemet Researchweb. I samband med att du registrerar dig ska du fylla i ditt cv. Du måste också se till att din handledare och eventuella medsökande registrerar sig i systemet.

Att tänka på när du fyller i ansökan

  • Läs instruktionerna under fliken Hjälp och service i Researchweb. Mer praktisk information som hjälper dig att fylla i alla uppgifter rätt hittar du under rubrikerna Information och Anvisningar i ansökningsformuläret.
  • Välj rätt ansökningsformulär - forskning eller utveckling.
  • Spara ofta, minst var 15:e minut. Om du vill vara på den säkra sidan - skriv projektplanen i Word och klistra in den i ansökningsformuläret.
  • Använd knappen "bakåt" som finns i själva ansökningsformuläret, använd inte pilen "bakåt" i webbläsarens verktygsfält.
  • Fyll i verksamhetschefens namn i din ansökan. Du bekräftar därmed att din verksamhetschef har lämnat sitt samtycke till din ansökan. Om du saknar chef/arbetsgivare (kan gälla privata vårdgivare) räcker det att du skriver ditt namn.

Beslut om och utbetalning av medel

Beslut om tilldelning fattas som delegationsbeslut av regiondirektören i augusti/september. Därefter går information ut till sökande. Medel betalas ut tidigast i februari, året efter beslut.

  • Beviljade projektmedel betalas ut i två omgångar. Halva summan betalas ut i februari år 1 och ska nyttjas innan utgången av 31 december år 1. Den andra halvan betalas ut i februari år 2 och måste förbrukas senast 31 december år 2.
  • Sökande som önskar annan fördelning än 50 procent av anslagsmedlen första året och 50 procent andra året, ska ange detta i sin ansökan. Önskemålen kan dock inte garanteras.
  • Sökanden ansvarar för kontakten med verksamhetens controller för balansering av ett eventuellt underskott på projektet vid varje årsbokslut. Outnyttjade medel kan inte föras över till nästföljande år.

Återrapportering

Du som har beviljats medel ska slutredovisa projektet både vetenskapligt och ekonomiskt i Researchweb senast en månad efter beviljad period är slut.

Mer information och ansökan finns på Researchweb.

Ansök om Region Uppsalas riktade FoU-medel (researchweb)

Kontakt

För att rapportera problem med Researchweb

E-post: support@researchweb.org

Maria Gray

Handläggare