Utlysning av bidrag till internationell post doc 2025

Nu är ansökan för bidrag till internationell post doc 2025 öppen. Ansökningsperioden är den 17 december 2024– 31 mars 2025.

För att stimulera till internationell samverkan har Universitetssjukvårdsnämnden beslutat om att utlysa centrala ALF-medel för internationell vistelse för de som disputerat de senaste fem åren.

Behörighet att söka

Utlysningen vänder sig till samtliga vårdprofessioner. För behörighet fordras att den sökande är anställd inom Region Uppsala motsvarande minst halvtid och har avlagt doktorsexamen, men har ännu inte uppnått docentkompetens. Vistelsen vid internationell institution ska sträcka sig över minst sex veckor.

För att kunna söka ska din doktorsexamen inte vara äldre än fem år vid ansökningstidens utgång. Undantaget är om det finns så kallad avräkningsbar tid efter din doktorsexamen som påverkat din möjlighet att meritera dig som forskare. Godkända anledningar till avräkningsbar tid är föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer, plikttjänstgöring inom totalförsvaret och längre sjukdom (sjukskrivning eller vård av barn/närstående). Om du vill åberopa avräkningsbar tid måste du specificera godkänd anledning och omfattning i din ansökan.

Vi utgår från det datum då du har uppfyllt alla krav för examen, exempelvis obligatoriska kurser, disputation och godkänd doktorsavhandling. För dig med svensk doktorsexamen gäller det examensdatum som finns registrerat i Ladok. Ifall en sökande har mer än en doktorsexamen räknas tiden från den första förutsatt att den avlagts inom medicin eller närliggande område.

Sökande ska ha en pågående forskningsaktivitet som dokumenterats i vetenskapliga publikationer och ett forskningsprogram som syftar till att utveckla en självständig profil. Inbjudan ska finnas till värdinstitution.

Lön för maximalt tre månader på heltid kan erhållas. Ett resebidrag på maximalt 50,000 kr kan också erhållas.

Vad ansökan ska innehålla

Ansökan sker elektroniskt via ett ansökningsformulär i Researchweb. För att ansöka behöver du ett personkort i Researchweb. Det skapas genom att du klickar på länken och går in på fliken ”logga in/registrera ny användare”. Om du sedan tidigare har skapat ett personkort i detta system kan du använda samma. Den e-postadress du anger kommer att vara den vi kontaktar dig på genom hela ansökningsprocessen. Se till att uppdatera ditt personkort och CV med aktuella uppgifter om du sedan tidigare är användare i Researchweb.

Forskningsprogram

Vi vill att du bifogar ett forskningsprogram som syftar till att utveckla en självständig forskningsprofil. Forskningsprogrammet ska vara max fyra sidor långt och innehålla rubrikerna:

  • Syfte och mål; en redogörelse för det övergripande syftet och specifika mål för det föreslagna projektet.
  • Bakgrund; en sammanfattning av egen och andras forskning och tidigare resultat inom forskningsområdet.
  • Arbetsplan och preliminära resultat: en beskrivning av egna försök/förstudier inom forskningsområdet. Här ingår beskrivning av material och metoder.
  • Klinisk betydelse.
  • En beskrivning och motivering av ditt val av värdinstitution för utlandsvistelse
  • De viktigaste litteraturreferenserna.

Publikationslista

Vi vill också att du bifogar en pdf med din publikationslista. I denna lista ska du redovisa sakkunnigbedömda publikationer (peer-reviewed original articles) separat från forskningsöversiktsartiklar (research review articles), sakkunnigbedömda böcker och bokkapitel (peer-reviewed books and book chapters). Sortera publikationerna under varje rubrik i omvänd kronologisk ordning, så att det senast publicerade arbetet hamnar överst i listan. Inkludera endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering vid ansökningstillfället. Ordningen på författarnas namn ska vara identisk med ordningen i det publicerade verket.

CV

Bifoga ditt CV som en bilaga.

Intyg

Bifoga ett intyg från din verksamhetschef om att du kommer få möjlighet att utnyttja eventuellt tilldelade månad/månader för internationell postdoc under 2025 och 2026.

Inbjudningsbrev

Ett inbjudningsbrev från den utländska värdhögskolan eller motsvarande ska bifogas.

Du kan fram till sista ansökningsdagen göra ändringar i din ansökan.

Bedömning av ansökan och beslut om bidrag

Din ansökan bedöms av en arbetsgrupp utsedd av Universitetssjukvårdsnämnden. Universitetssjukvårdsnämnden förbehåller sig rätten till strategiska överväganden vid fördelningen av dessa bidrag.

Beslut om vilka av de sökande som erbjuds bidrag kan förväntas under april 2025. Erhållna medel kan förbrukas under 2025 och 2026.

 

Mer information och ansökan om bidrag till internationell post doc finns på Researchweb.

Ansökan (researchweb)

Kontakt

Mer information om utlysningen av bidrag till internationell post doc kan du få av FoU-avdelningen.

Anna-Karin Wikström

Anna Liljestam Hurtigh