Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Inspirations- och kunskapskonferens: utanförskap, bemötande och språkets kraft
Välkommen till en inspirerande dag om forskning, framgångsrika metoder och verktyg för att bemöta utmaningar kring inkludering.
Dagen riktar sig särskilt till dig som arbetar med unga i utanförskap och nyanlända och som vill stärka ditt arbete genom nya insikter och samverkan.
Anmäl dig senast fredag 21 februari 2025. Konferensen är kostnadsfri.
Program
08.30–08.55 Registrering.
09.00 Hej och välkomna!
09.15 Mr Tourette – för ovanlighetens skull, Pelle Sandstrak.
10.30 Fika och projektmässa.
11.00 Kan alla snabbt lära sig svenska? Fanny Forsberg Lundell, Stockholms universitet och Ratio.
12.00 Lunch.
13.15 Hälsa och sysselsättning hos nyanlända och unga som varken arbetar eller studerar, Tryggve Pederby och Evelina Nilsson, Region Uppsala.
13.50 ”Din väg” och ”Min fritid”, Örebro kommun.
14.50 Fika och projektmässa.
15.20 Föreningsliv som gör skillnad.
16.30 Tack och på återseende!
Läs mer om vad dagen bjuder på
Mr Tourette – för ovanlighetens skull
Pelle Sandstrak, inspiratör och föreläsare, berättar om att leva med Tourettes syndrom och hur det bidrog till att han en gång i tiden hamnade utanför samhället. Att se sin egen ovanlighet som en tillgång i mötet med andra och hur de människor som såg honom som en tillgång, inte som en belastning, har påverkat honom.
Kan alla snabbt lära sig svenska?
Fanny Forsberg Lundell, professor vid Stockholms universitet och Ratio, belyser följande frågor: vilken betydelse har läs- och skrivkunnighet för inlärningsförmåga och språkinlärning i synnerhet? Hur påverkar det arbetsmarknadsetablering? I det här föredraget ligger fokus på svenska som andraspråk och möjliga reformer inom både utbildning och arbetsmarknad. Det tas även ett större grepp tas även gällande sambandet mellan språk, kognitiva förmågor och möjlighet till vidare utbildning.
Din väg och Min fritid
Örebro kommun presenterar två av deras framgångsrika verksamheter:
- ”Din väg” riktar sig till ungdomar som befinner sig i en kriminell kontext, alternativt riskerar att hamna där, och ger stöd till dem för att bryta sitt utanförskap.
- ”Min fritid” riktar sig till kvinnor som inte arbetar eller studerar, och ger stöd åt dem på vägen till sysselsättning och egen försörjning.
Presentatörer är Bo Andersson, enhetschef Ung Arena, och Margareta Erestam Jensen, samordnare verksamhet arbetsmarknad.
Medverkande arbetsmarknadsambassadörer ”Din väg”: Mahmod Ahmed och Erica Elrefaie.
Medverkande arbetskonsulenter ”Min Fritid”: Faisa Maxamed och Rahma Shagaxle.
Hälsa och sysselsättning hos nyanlända och unga som varken arbetar eller studerar i Uppsala län
Tryggve Pederby och Evelina Nilsson, analytiker vid Region Uppsala, presenterar en aktuell bild över hälsan och sysselsättningen för målgrupperna nyanlända och unga som varken arbetar eller studerar i Uppsala län (UVAS). Med hjälp av statistik från SCB, enkätundersökningar och kartor skapar de en bild över vilka utmaningar dessa två målgrupper står inför.
Föreningsliv som gör skillnad
Samtal med det lokala föreningslivet hålls för att höra hur de jobbar för att minska utanförskap och strävar efter inkludering.
Projektmässa – prata med våra projektmedarbetare
Vid avdelningen för regional utveckling bedrivs en EU-finansierad projektverksamhet med bland annat länets kommuner, Samordningsförbundet samt Finland, Estland och Lettland. På projektmässan står de cirka 25 delprojekten redo att berätta om deras arbete som riktar sig till tredjelandsmedborgare och unga som varken arbetar eller studerar. Passa på att mingla och ställ nyfikna frågor till dem!
Våra pågående huvudprojekt:
- Insatser i samverkan för unga i Region Uppsala (ISA) – arbetar för att minska andelen unga som varken arbetar eller studerar i Uppsala län. Projektet har som mål att individer ska klara av att fullfölja utbildning och/eller komma in på arbetsmarknaden och därmed minska riskerna att hamna i utanförskap.
Läs mer om projektet Insatser i samverkan för unga i Region Uppsala (ISA) - Insatser i samverkan för unga i Region Uppsala 2.0 (ISA 2.0) – arbetar med målgruppen UVAS. Projektet arbetar för att motverka skolavhopp, öka närvaro i skolan och fokusera på brottsförebyggande arbete för att hjälpa unga som hamnat i normbrytande beteende tillbaka till skola och arbete.
- Tidiga insatser i samverkan i Region Uppsala (TIS) – erbjuder aktiviteter till tredjelandsmedborgare för att underlätta deras etablering i det svenska samhället och på den svenska arbetsmarknaden.
Läs mer om projektet Tidiga insatser i samverkan i Region Uppsala (TIS) - Central Baltic Mentoring for Migrant Women Seeking Employment (CeMeWE) – är ett transnationellt projekt som utvecklar metoder och verktyg samt arbetar med lärande och erfarenhetsutbyte över gränser. Syftet är att stödja utrikesfödda kvinnor att göra stegförflyttningar mot arbetsmarknaden.