Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Forskning i den nära vården, primärvården och habilitering
Forskningen som bedrivs inom offentlig primärvård och habilitering i Uppsala sker i samarbete med Uppsala universitet och kräver godkännanden från förvaltning och enskilda verksamheter. Vi talar om för dig hur du går till väga.
För att få bedriva forskning i den offentliga primärvården i Uppsala behöver du först få ett godkännande av chef för forskning, utbildning och utvecklingsavdelningen vid förvaltning Nära vård och hälsa (förvaltningen för offentlig primärvård). Det krävs att du har godkännandet på plats innan studierna får genomföras, och innan du tar kontakt med vårdcentraler, it-avdelning eller anställda.
Akademiskt primärvårdscentrum forskning
Akademiskt Primärvårdscentrum arbetar för att stärka och främja forskningen inom Nära Vård och Hälsa. Vårt mål är att stödja och utveckla forskning inom den nära vården, samt att sprida kunskap och idéer för att de ska kunna användas i praktiken.
Vårt uppdrag är att bedriva, stödja och möjliggöra forskning, samt att säkerställa att forskningsresultat och idéer når ut och används där de gör störst nytta. Vi ansvarar också för infrastruktur kring forskning, som digital studieregistrering.
Akademiskt Primärvårdscentrum Forskning och Forskning funktionshinder har anställda inom forskningsstöd och lektorer med förenad anställning vid Nära Vård och Hälsa och Uppsala universitet.
Vi har också en forskningsmottagning, Akademisk vårdcentral forskningsmottagning, där kliniska studier kan genomföras och forskare kan ta emot deltagare. Forskningsmottagningen har även satellitmottagningar i bland annat Tierp och Knivsta för att göra forskning tillgänglig för fler invånare.
Tjänster vi erbjuder:
- Uppstartsstöd för nya studier
- Rådgivning vid frågor om personuppgiftshantering, juridik och logistik vid forskning
- Forskningstid för sjuksköterskor (forskningssjukskötersketid)
- Tillgång till lokaler för kliniska studier
Vi erbjuder avgiftsfri rådgivning och initialt stöd, men en avgift kan tas ut vid mer omfattande stöd eller involvering. Förfrågan om våra tjänster skickas till apc.forskning@regionuppsala.se
Ansök om godkännande av ny studie
Du ansöker om godkännande och registrering av nya studier från chef vid forskning, utbildning och utvecklingsavdelningen via ett verktyg som heter Researchweb CRIS. Här skickar du in din ansökan ihop med en projektplan och godkänd etikansökan.
Etikansökan gör du hos Etikprövningsmyndigheten (etikprovningsmyndigheten.se).
Till din hjälp för hur du ansöker om godkännande i Researchweb CRIS finns instruktioner för registrering av nya studier (pdf).
Ansök om godkännande av forskningsstudier.
Till Researchweb CRISVåra forskningsbokslut
Ta del av vår senaste forskning i forskningsbokslut 2023 Nära vård och hälsa. Under publikationer hittar du fler forskningsbokslut med information om forskning från Nära vård och hälsa, Akademiska sjukhuset och Folktandvården.
Kontakt
E-post: apc.forskning@regionuppsala.se
Helena Karlén Nilsson
FoU-samordnare
Sören Spörndly-Nees
Vetenskaplig handledare