Hållbar tillväxt för länets företag och organisationer

Uppsalaregionens näringsliv växer. För att stödja dess utveckling behövs en kombination av stödjande strukturer, insatser och samarbete mellan olika aktörer.

Förutom direkt stöd krävs tillgång till service, kollektivtrafik, bostäder samt teknisk och digital infrastruktur för att möjliggöra boende och arbete i hela regionen. Regionen måste erbjuda ett bra näringslivsfrämjande klimat som främjar nyföretagande och tillväxt, med utvecklingskapital, anpassat stöd och riktade insatser för olika branscher och företagsformer.

Region Uppsala bidrar till fler och växande företag till länet genom strategisk samverkan, utvecklingsprojekt, utvecklingskapital och verksamhetsstöd till aktörer inom företags- och innovationsstödsystemet.

Strategisk samverkan

Samverkan är viktig för att skapa bättre förutsättningar för näringslivet att växa och att skapa långsiktig hållbar utveckling. Genom att kombinera resurser, kompetenser och perspektiv från olika aktörer kan vi främja kunskapsöverföring och utbyta erfarenheter. Detta möjliggör hantering av aktuella ämnen och initiering av samarbets- och utvecklingsprojekt. Målet är att stärka konkurrenskraften och skapa värde för näringslivet. Samverkan stärker effektiviteten, främjar kunskapsutbyte och bidrar till att minska dubbelarbete, vilket gör att resurser används bättre.

Några exempel på samverkan vi deltar i med fokus på hållbar tillväxt:

Näringslivschefsgruppen Uppsala län

Regional samverkan för näringslivsutveckling. Nätverket träffas 4-5 gånger per år för att genom samverkan och insatser skapa ännu bättre förutsättningar för fler och växande företag i Uppsala län.

Partnerskap för landsbygdsutveckling

Regional samverkan kring olika perspektiv för landsbygden.  lyfta utmaningar och möjligheter på landsbygden. Nätverket för att genom samverkan och insatser skapa ännu bättre förutsättningar för landsbygden att utvecklas i Uppsala län.

"Ät Uppsala län"

Regional samverkan för ökad hållbar livsmedelsproduktion. Nätverket träffas för att genom samverkan och insatser skapa ännu bättre förutsättningar för livsmedelssektorn att utvecklas i Uppsala län.

Ät Uppsala län (atuppsalalan.se)

Uppsalaeffekten

Regional samverkan kring kapacitetsbristen i elnätet. Nätverket träffas för att genom samverkan förstå och sprida kunskap om utmaningen samt genom insatser öka och frigöra kapacitet i elnätet för att Uppsala län ska fortsätta växa.

#uppsalaeffekten – arbete med eleffekt i Uppsala län (lansstyrelsen.se)

Nätverk för destinationsutveckling

Regionala samverkan för en växande besöksnäring. Nätverket träffas för att genom samverkan och insatser skapa ännu bättre förutsättningar besöksnäringen att utvecklas i Uppsala län.

Besöksnäring

"Partnerskap" för skogen

Regional samverkan för utveckling av Skogen som resurs. Nätverket är under utveckling men träffas för att genom samverkan bättre förstå och nyttja skogen som resursbas i Uppsala län.

Strategiska utvecklingsprojekt

Projekt är viktiga för att ständigt förbättra företagsklimatet och anpassa främjandestödet för hållbar tillväxt. Projekt skapar ett strukturerade sätt att hela tiden driva på, förändra och anpassa dagens arbetssätt till morgondagens.

Några exempel på länets viktiga utvecklingsprojekt med fokus på hållbar tillväxt och där Region Uppsala deltar:

Framgångslyftet

Projekt, ledd av Almi Uppsala Företagspartner AB tillsammans med fyra Almibolag i Östra Mellansverige, syftar till att stärka små- och medelstora företags konkurrenskraft och hållbara tillväxt. Projektet bygger på insatser som behovsanalys, seminarier, coaching och VD-nätverk för att förbättra företagens lönsamhet och skapa nya arbetstillfällen. Målen inkluderar 2 000 nya jobb och en 35 procent ökad omsättning. Projektet stöder även utvecklingen av innovativa metoder för affärsutveckling och rådgivning. Initiativet bygger vidare på erfarenheter från tidigare framgångsrika projekt och integrerar hållbarhet och jämställdhet i sitt arbete. Region Uppsala medfinansierar projektet under 2023–2026.

Hållbar kompetens

Projektet, drivet av Almi Uppsala Företagspartner AB, syftar till att stärka små och medelstora företags strategiska kompetensförsörjning i Uppsala län. Projektet erbjuder rådgivning, seminarier, behovsanalyser och samverkan mellan företag och utbildningsaktörer för att attrahera, behålla och utveckla kompetens. Fokus ligger på att förbättra företagens innovationsförmåga och arbetsplatskultur, med mångfald som en central aspekt. Initiativet bygger på tidigare förstudier och bidrar till regionens utvecklingsstrategi genom att adressera en av näringslivets största utmaningar: kompetensförsörjning för hållbar tillväxt och innovation. Region Uppsala medfinansierar och följer projektet via styrgrupp under 2023–2026.

Norduppländskt tillväxtkluster – attraktiva kommuner i Norduppland

Projektet är ett samarbete mellan Tierps och Östhammars kommuner samt det lokala näringslivet. Syftet är att stärka strategisk attraktion och kompetensförsörjning för att möta regionens exceptionella tillväxt. Projektet adresserar utmaningar inom industri- och energinära branscher, särskilt rekryteringsbehov för stora framtida etableringar. Insatser inkluderar strategier för talangattraktion, platsmarknadsföring och samverkan mellan skolor och företag. Målen för 2035 är 50 000 invånare, 3 000 nya bostäder och 5 000 tillsatta jobb. Region Uppsala medfinansierar och följer projektet via arbets- och styrgrupp under 2023–2026.

Välkommen till Norduppland (norduppland.nu)

Utvecklingskapital tillväxt

Olika typer av utvecklingskapital är avgörande för innovation och näringslivets utveckling eftersom de adresserar olika behov och faser i företagens och idéernas livscykler. En mångfald av utvecklingskapital främjar miljöer där idéer kan frodas, företag kan växa och hela samhällen drar nytta av innovation och ekonomisk tillväxt.

Läs mer om vilka stödformer Region Uppsala erbjuder. 

Företags- och innovationsstödsystemet

Uppsalaregionen har ett ekosystem i världsklass för entreprenörskap, innovation och nyttiggörande av forskningskunskap.

Läs mer om vad detta är och vilket stöd som finns. 

Kontakt

Toni Jonsson

Utvecklingsledare, Näringsliv

Erik Asplund

Näringslivsstrateg