Konst vid havet

Konst vid havet är ett projekt med ambitionen att bli en återkommande utomhusutställning för konstnärer att verka i Östersjöområdet. Mellan 18 juni – 28 augusti 2022 ställer konstnärerna Ida Lindgren och Johanna Hästö ut verk i utomhusmiljö på utvalda platser vid havet i Östhammar och Öregrund.

Konstnärernas Riksorganisation Uppsala län driver projektet Konst vid havet i samarbete med Region Uppsala och Östhammars kommun. Curatorer för Konst vid havet är Kajsa Haglund och Klas Hällerstrand.

Invigning

Invigning av Konst vid havet och konstnärspresentation sker lördagen den 18 juni klockan 14.00 i Källör, Östhammar. Under invigningsdagen bygger konstnären Ida Lindgren upp verket Det perfekta förbandet. Klockan 15.00 fortsätter invigningen i Tallparken, Öregrund där en konstnärspresentation av Johanna Hästös verk kommer ske.

Programpunkter under utställningen:

Återuppbyggnad av verket Det perfekta förbandet
Datum och tid: tisdag 26/7, kl. 14.00
Plats: Källör, Östhammar

Avslutning av Konst vid havet
Datum och tid: söndag 28/8, kl. 14.00
Plats: Tallparken, Öregrund

Utställning i Östhammar

Det perfekta förbandet är ett verk som består av fryst Östersjövatten i tegelstensformat, uppmurat enligt människans 1000-åriga byggnadsteknik; murförband. Vi får följa hur konstruktionen smälter och återgår till havet. Ett vatten som flutit på jorden i miljontals år, som inte stannar i en form utan är i konstant rörelse.Konstnär Ida Lindgren fotograf Anna Drvnik.jpg

Konstnären bakom verket heter Ida Lindgren (född 1983) och är utbildad vid Kungliga konsthögskolan och Dramatiska institutet. Hon arbetar med film, foto, installation och skulptur. Återkommande teman är makt och maktlöshet kopplat till tid, omsorg och kontroll.

Utställning i Öregrund

Vem vakar över eld och vatten? Vad blickar vi ut över eller in i från våra olika positioner? Hur matas vår uppmärksamhet och vad hamnar utanför blickfånget? 

Det tvådelade verket Badvakt – Eldvakt är en vidareutveckling av verket Talarstol som konstnären skapade till en minnesutställning för poeten Werner Aspenström. I dennes dikt Klockorna står tomma talarstolar uppställda över jordklotet; i öknar, på Antarktis och på stränder.

I Tallparken knyts talarstolen samman med badplatsens befintliga grillplats. Den som vill kan ta med sig något att grilla. Ved finns sporadiskt på plats. Vill du vara säker så ta med egen ved.

Om konstnären 

Konstnär Johanna Hästö fotograf Daniel Ekbladh.png

Johanna Hästö, född 1984, är utbildad vid Umeå Konsthögskola och Dômens konstskola i Göteborg. Hon jobbar brett inom konstfältet med teckning, installationer, text, video och performance. Hennes arbete har en relationell prägel och hon intresserar sig för villkoren för vår uppmärksamhet.

Foto: Anna Drvnik och Daniel Ekbladh

Läs mer om konstnärerna på deras webbplatser

Kontakt

Kontaktuppgifter till projektets curators

Kajsa Haglund
Telefon: 073-552 26 30
Mejla till Kajsa Haglund

Klas Hällerstrand
Telefon: 070-683 30 45
Mejla till Klas Hällerstrand

Anna Holmbom

Verksamhetsutvecklare konst